Caută
Close this search box.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: Cuvântul ”negru” nu este degradant, ca „negrotei” sau „cioroi”

ioan aurel pop

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, scrie pe pagina sa de Facebook, în contextul scandalului în care este implicat arbitrul Sebastian Colțescu, că în limba română, cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare și abia apoi o rasă.

”Deocamdată, în românește sunt socotite degradante și rușinoase noțiuni ca ‘negrotei’, ‘cioroi’, ‘cioară’ etc. Cuvântul ‘negru’ nu face parte, pentru moment, din aceeași categorie, dar asta nu înseamnă că unii nu-l folosesc în sens peiorativ”, spune acesta, conform HotNews.ro.

”Există și români care acordă acestui termen un sens de ocară, de discriminare, de înjosire, ceea ce este de condamnat categoric. Oricum, în acest moment, „negru” din românește nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană.

Câtă vreme și în engleză se folosește încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) și nici alții scandalizați”, afirmă Ioan Aurel Pop.

”Să ne supărăm și să protestăm și noi – măcar de dragul echilibrului – când albii sunt batjocoriți și când românii sunt numiți, fie și cu dezarmantă „duioșie”, altminteri decât români. Nu spun cum, fiindcă este vorba despre un cuvânt prohibit pentru noi”, adaugă președintele Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri