Caută
Close this search box.

Iohannis: Să se formeze o majoritate și să vină cu un nume. Dacă vin cu o propunere de premier o voi accepta, că este Orban, accept, că este Cîțu, accept

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va accepta orice propunere de premier cu care coaliția de centru dreapta se va pune de acord.

Acum în pandemie am început mai repede consultările, dar sunt lucruri care durează nu vreau să repetăm greșelile care s-au făcut în trecut, nu vreau să avem discuții în contradictorii după formarea guvernului. Partidele, la noi, sunt încă în perioada în care învață cum se negociază (…). Nu m-am implicat în negociere, ce să caute președintele într-o negociere între partide? (…) Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să vină cu o propunere. Asta aștept eu ca președinte. Să se formeze o majoritate și să vină cu un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS, UDMR și vin cu o propunere o voi accepta, că este Orban, accept, că este Cîțu- accept. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar vor veni să propună ceva. Este prima varianta și sper să meargă repede mai departe. Așa că, Să avem puțină răbdare (…) fără să se implice fiecare prin articole de presă (…) Să avem un guvern cât mai repede, să se ocupe de pandemie, să mergem mai departe. De lucru este foarte mult. Trebuie să continuam măsurile pentru pandemie, pentru criza economică, trebuie construit bugetul, trebuie planificate drumuri, spitale, câi ferate a declarat miercuri, președintele Klaus Iohannis

Întrebat care este motivul pentru care partidele nu s-au înțeles până acum asupra formării unui guvern Klaus Iohannis a răspuns: Motivul principal pentru care nu s-au înțeles până acum (…) este că au încercat unii să negocieze via media, o negocierea se face între partide și nu se comunica rezultate intermediare(…) Prin acest lucru nu se face decât să scadă încrederea publicului.

Întrebat, în continuare, dacă sunt șanse ca un nou guvern să fie învestit până la Crăciun, Iohannis a răspuns că nu vede aceste șanse.

„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile sunt negocieri, ele câteodată merg bine și rapid, pe urmă se opresc, iarăși pornesc. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor, să nu se discute problemele sensibile și ele, după un timp, să ducă la ruperea coaliției. Prefer să discute problemele și cele sensibile, să găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România”, a spus Iohannis.

Despre „lupta” pe funcții între partidele care vor să formeze o coaliție de dreapta, Iohannis a spus că trebuie discutat și despre funcții, pentru că guvernul e format „din enunțuri”.

„Câteodată lumea crede că politicienii trebuie să discute numai despre principii. E adevărat, se discută principii. Sunt principii de guvernare, sunt programe de guvernare, dar cineva trebuie să le pună în practică. Guvernul nu este format din enunțuri, guvernul este format din oameni și fiecare partid vrea să își impună oamenii cei mai buni, iar pentru asta se negociază. De aceea sunt mai multe echipe: unii negociază pozițiile și probabil și numele persoanelor care vor fi promovate, alții negociază comisii parlamentare, alții negociază program de guvernare. Toate lucrurile trebuie negociate, altfel nu se poate forma un guvern”, a mai spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri