Caută
Close this search box.

Louise Glück a primit medalia Nobel în deschiderea săptămânii dedicate înmânării prestigioaselor premii

Poeta americană Louise Glück, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020, a primit duminică medalia Nobel, potrivit fotografiilor publicate luni pe pagina de internet a Fundaţiei Nobel.

Evenimentul se petrece în debutul săptămânii dedicate înmânării distincţiilor Nobel, marcată anul acesta de pandemia de coronavirus, multe dintre evenimente fiind anulate sau mutate în online, informează DPA, citată de Agerpres.

Întrucât anul acesta laureaţii nu au putut călători la Stockholm sau Oslo pentru a-şi accepta premiile, organizatorii au fost nevoiţi să organizeze ceremonii în ţările de reşedinţă ale fiecărui premiat.

În imaginile date publicităţii de Fundaţia Nobel, care administrează averea lăsată de industriaşul suedez Alfred Nobel, cel care a înfiinţat celebrele premii, Glück apare în faţa casei sale, purtând o mască.

În discursul său de acceptare a premiului, publicat luni, Glück a rememorat momentul în care, în copilărie, a intrat în contact cu poezia şi a organizat în imaginaţia sa o competiţie ”pentru a desemna cel mai frumos poem din lume”.

A ales drept finaliste creaţiile ”The Little Black Boy”, de William Blake (1757-1827), şi ”Swanee River”, de textierul şi compozitorul american Stephen Foster (1826-1864), a mai precizat aceasta.

FOTO: Facebook/ Nobel Prize

A recitat în minte atât poemul, cât şi cântecul, amintindu-şi afecţiunea pe care i-au trezit-o, a mai povestit scriitoarea.

”Eram sigură că Blake în special era întrucâtva la curent cu acest eveniment, că era preocupat de deznodământul său. Înţelegeam că nu mai este în viaţă, dar simţeam că este încă viu, din moment ce-i puteam auzi vocea vorbindu-mi, deghizată, dar totuşi vocea sa”, a spus Glück, precizând că Blake a fost cel care a câştigat competiţia. (…).

Cred că acordându-mi mie acest premiu, Academia Suedeză a ales să celebreze lăuntricul, vocea interioară, care atunci când vorbeşte în public poate uneori să crească sau să se extindă, dar niciodată să o înlocuiască”, a spus autoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri