Caută
Close this search box.

Măștile de protecție provoacă un dezastru ecologic global

masca de protecţie

Mai mult de un miliard din cele 52 de miliarde de măști fabricate în 2020 vor polua apele mărilor și oceanelor, avertizează un raport publicat de un grup de protecția mediului din Hong Kong.

Grupul OceanAsia afirmă că măștile de protecție împotriva COVID, vor polua apele cu plastic și vor dăuna faunei marine, și așa destul de vulnerabilă.

„Măștile faciale de unică folosință sunt fabricate dintr-o varietate de substanțe plastice topite și sunt dificil de reciclat deopotrivă din cauza compoziției lor și a riscului de contaminare și de infectare”, arată raportul citat de Breitbart.

„Aceste măști ajung în oceane atunci când sunt aruncate la gunoi, când sistemele de gestionare a deșeurilor sunt inadecvate sau inexistente, ori când aceste sisteme sunt suprasolicitate din cauza volumului sporit de deșeuri.”

O jumătate de secol pentru descompunere
Raportul estimează că aproape 7000 de tone de plastic ar putea polua apele oceanelor și ar avea nevoie de 450 de ani pentru a se descompune.

„Acest plastic nu «dispare» ci se acumulează, desfăcându-se în bucăți din ce în ce mai mici. Anual, se estimează că poluarea marină cu plastic ucide 100.000 de mamifere marine și de țestoase, peste un milion de păsări de mare, și un număr chiar mai mare de pești, nevertebrate sau alte forme de viață marină”, mai arată documentul.

„Poluarea cu plastic are de asemenea un impact grav asupra comunităților de coastă, pescuitului și altor activități economice. Estimări minime sugerează că ar putea costa economia globală 13 miliarde de dolari pe an.”

Pinguinul cu mască în burtă
Raportul oferă și cazuri particulare de diverse animale care au murit din cauza măștilor. În septembrie, un pinguin a fost descoperit mort pe o plajă braziliană, cu o mască în stomac, potrivit Instituto Argonauta, o organizație locală de conservare marină.

„Consecințele numărului mare de persoane care frecventau plajele coastei de nord a Sao Paolo au costat poate viața unui pinguin Magellan, a cărui cauză a decesului este legată de o mască descoperită în stomacul său”, se arată într-o declarație a Instituto Argonauta.

Raportul OceanAsia face o serie de recomandări, printre care folosirea măștilor reutilizabile din materiale textile „atunci când este posibil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri