Caută
Close this search box.

Moscova a început vaccinarea cetăţenilor din principalele grupe de risc

Autorităţile de la Moscova au început, sâmbătă, să vaccineze angajaţii din principalele grupe de risc în noile centre de vaccinare deschise în oraş, scrie AFP.

Un număr de 70 de centre de vaccinare au fost deschise în capitala rusă, destinate prima dată lucrătorilor sociali, personalului medical şi cadrelor didactice.

„Cetăţenii din principalele grupe de risc care din cauza activităţilor profesionale intră în contact cu multe persoane se pot vaccina”, au indicat autorităţile.

Rusia a fost una dintre primele ţări care a anunţat dezvoltarea unui vaccin – numit Sputnik V după satelitul sovietic – în august, înainte chiar de începerea testelor clinice la scară largă.

Vaccinul este în prezent în a treia fază şi ultima de teste clinice pe 40.000 de voluntari.

Creatorii săi au anunţat luna trecută o rată de eficienţă de 95%, potrivit rezultatelor provizorii. Conform acestora, vaccinul va fi mai ieftin şi mai uşor de depozitat şi de transportat decât altele.

Vaccinul, administrat în două doze la interval de 21 de zile, este un „vector viral”, folosind două adenovirusuri umane.

Va fi gratuit pentru cetăţenii ruşi şi administrat pe bază de voluntariat.

Sâmbătă, autorităţile sanitare au indicat că în prima fază a vaccinării la Moscova, vaccinul nu va fi administrat lucrătorilor cu vârste de peste 60 de ani, persoanelor care au boli cronice, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Ei nu au indicat când va fi accesibil tratamentul pentru publicul larg.

Vineri, primarul Moscovei Serghei Sobianin a anunţat că 5.000 de persoane s-au înscris în cinci ore după ce a debutat înscrierea online.

Sâmbătă, Rusia a înregistrat 28.782 de noi infectări în 24 de ore, un nou record zilnic, totalul fiind de 2.431.731 de cazuri de la debutul pandemiei, situând ţara pe locul patru la nivel mondial în privinţa numărului de cazuri.

În ciuda creşterii numărului de cazuri, un lockdown naţional este exclus pentru moment pentru a evita colapsul economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri