Caută
Close this search box.

Moscova aduce tancuri în enclava Kaliningrad

kaliningrad

Rusia îşi consolidează capacităţile militare în enclava Kaliningrad şi a format deja o divizie autonomă de infanterie motorizată care include, între altele, un regiment de tancuri, a declarat luni un amiral al marinei ruse, invocând necesitatea de a răspunde la ceea ce el a calificat drept o acumulare de capacităţi ale NATO în apropierea frontierei ruse, relatează Reuters.

Kaliningradul, deja puternic militarizat, este o regiune rusă la Marea Baltică, situată între Lituania şi Polonia, ţări membre ale UE şi NATO. Moscova a ocupat această regiune care făcea parte din Germania la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În prezent, Kaliningradul este baza Flotei Rusiei din Marea Baltică, iar avioane militare ruse şi ale NATO se interceptează deseori ca într-un joc de-a şoarecele şi pisica în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Baltice.

Amiralul Flotei ruse din Marea Baltică, Aleksandr Nosatov, a declarat pentru Krasnaia Zvezda – ziarul armatei ruse – că această consolidare militară reprezintă un răspuns la acţiunile NATO, acuzând Alianţa Nord-Atlantică de desfăşurarea unei unităţi blindate de tancuri şi a mai multor unităţi tactice multinaţionale şi a altor unităţi de atac în vecinătatea frontierei vestice a Rusiei.

„Ca răspuns la această ameninţare, conducerea forţelor armate a fost obligată să ia măsuri. Una dintre acestea a constat în formarea unei divizii autonome de infanterie motorizată care s-a alăturat corpului Flotei din Marea Baltică”, a afirmat el.

„Noua unitate este compusă din regimente separate de infanterie mecanizată, artilerie şi tancuri”, a indicat Nosatov.

Amiralul rus a spus că în enclavă urmează să sosească 30 de tancuri noi T-72B3M , o corvetă navală echipată cu rachete de croazieră şi un număr neprecizat de avioane de vânătoare Suhoi SU-30SM.

El a mai afirmat că măsurile de consolidare a capacităţilor militare ruseşti din enclava Kaliningrad vor continua şi anul viitor.

Noua desfăşurare de forţe a Moscovei survine în timp ce legăturile între Rusia şi Occident au ajuns la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece, tensionându-se îndeosebi după anexarea în 2014 de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, acuzaţiile de ingerinţă în alegerile americane din 2016 şi implicarea militară a Moscovei în Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri