Caută
Close this search box.

Muncile lui Hercules de centru-dreapta

florin budescu

La interviul cu analistul economic Ion Radu Zilișteanu, care explică în ce constă principalul nucleu dur fiscal-bugetar al dificultăților cu care se va confrunta viitorul cabinet de centru-dreapta, oricare și oricum va fi el format, adaug sintetic următoarele:

Guvernul va trebui să atragă cât mai multe fonduri europene (mi-e și frică să spun în procente: spre 100%, trebuie să tragem toți banii disponibili), iar aceasta va însemna existența unei cofinanțări românești pentru fiecare euro.

În teoria politică, există două mari categorii de partide, indiferent dacă acestea sunt de stânga, centru-stânga, centru-dreapta sau dreapta etc..

„Partidul Moş Crăciun” vine la putere şi este preocupat să dea pomeni electorale. În limbaj mai academic, el este preocupat să redistribuie avuţia naţiuni, ca partidele de stânga, spre clasele sărace, dar depinde cum o face. În România, tradiţional, în această categorie este PSD.

„Partidul Strânge Cureaua” vine la putere şi este preocupat să facă consolidare fiscală, raţionalizând bugetele, eliminând scurgerile de fonduri şi implementând democraţia liberală, prin măsuri economice specifice. Tradiţional, în ultimii 30 de ani, partide ca PNŢ-CD (care însă în perioada interbelică era un partid de stânga), PNL sau PDL au făcut reforme şi s-au încadrat în această categorie, dezvoltând ţara.

Dincolo de curăţarea tuturor grajdurilor lui Augias de România, se poate prefigura astăzi, în România, o criză bugetară a alocărilor de cofinanțări. Dacă această problemă va fi rezolvată, va apărea însă alta, de zece ori mai gravă:

Impactul atragerii banilor europeni pentru noua reformă verde este pe 60% din forța de muncă din România.

La finalul atragerii banilor, doar o parte dintre cei 60% afectați de această reformă va mai avea locuri de muncă. O reformă fără de care nu se poate, pentru că efectiv ori o facem și ne dezvoltăm, ori nu, iar atunci pierdem trenul și ne decuplăm.

Să ne gândim ce condiție socială vor avea acești inadaptați și cu ce fel de forțe politice reacționare vor vota. Aceștia vor fi germenii viitoarelor mari probleme ale României de mâine.

Și mă refer la o Românie în care reforma a reușit și democrația liberală e plenară.

Acum, să ne gândim puțin ce ne așteaptă dacă anii viitori, de imense provocări, nu vor fi atât de buni precum am prefigurat.

Să ne ferească Dumnezeu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri