Caută
Close this search box.

O mare companie românească, amendată de Consiliul Concurenţei, pentru abuz de poziţie dominantă

concurenţa

Consiliul Concurenței a sancționat compania care deține platforma cu 32,28 milioane de lei (adică aproximativ 6,7 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere, prin platforme online de tip marketplace, potrivit unui comunicat al instituției de concurență.

Consiliul a impus companiei o serie măsuri corective, pentru a restabili mediul concurențial normal și pentru a preveni apariția unor astfel de fapte.

În urma investigației declanșate la sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței a constatat că Dante Internațional SA, în calitate de deținător și administrator al platformei online eMAG Marketplace (www.eMAG.ro), a abuzat de poziția sa dominantă, în perioada ianuarie 2013 – iunie 2019, în special, prin poziționarea și afișarea mai favorabilă a propriei oferte de produse, în detrimentul ofertelor partenerilor care comercializau pe platformă și cu care se află în concurență directă.

În acest fel, s-au limitat ofertele partenerilor afiliați eMAG.ro, ceea ce a condus la afectarea concurenței reale între ofertele de produse prezentate pe această platformă. Compania a recunoscut fapta anticoncurențială și a beneficiat de o reducere a amenzii, conform Ziare.com.

Pentru ca aceste fapte să nu se mai repete, autoritatea de concurență a impus companiei să adopte o serie de măsuri privind algoritmii utilizați de platformă, Dante având obligația să informeze complet și corect comercianții parteneri asupra modului de funcționare a algoritmilor, cum ar fi cei de listare, cei de poziționare a produselor pe platformă și să limiteze intervențiile manuale în funcționarea algoritmilor relevanți.

În același timp, compania trebuie să dezvolte modificări ale structurii organizaționale, să creeze un sistem de gestionare a datelor colectate și stocate prin intermediul platformei, astfel încât accesul la aceste date agregate să se realizeze în mod nediscriminatoriu.

Totodată, Dante trebuie să-și îmbunătățească politica de soluționare a plângerilor, prin crearea unui set de bune practici în administrarea relației cu participanții la platformă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri