Caută
Close this search box.

Orban: Am stabilit să continuăm discuţiile / Barna: Fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anumită flexibilitate / Kelemen Hunor: Toate soluţiile rămân pe masă

Astăzi, a avut loc prima întâlnire a liderilor celor trei formaţiuni, după ce PNL şi USR-PLUS au schimbat miercuri seara mandatele de negociere.

Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor au dat o declaraţie comună, după ce au avut o întâlnire, în vederea negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Liderul PNL a spus că cele trei partide au decis să continue discuţiile, liderul USR a precizat că fiecare parte şi-a exprimat mandatul de negocieri şi o anumită flexibilitate, iar liderul UDMR a afirmat că toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic. Cei trei s-au văzut la o vilă de protocol din Capitală.

„Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui Guvern. Nu am stabilit un termen limită. Am stabilit să continuăm discuţiile. Vom comunica rezultatul, pe măsură ce se ajunge la înţelegere pe diferite teme. Variantele sunt pe masă”, a declatat Ludovic Orban.

Dan Barna, liderul PUSR PLUS, a explicat că colegii de la partide vor începe să lucreze împreună, pentru programul de guvernare. O întâlnire va avea loc astăzi, de la ora 17.00.

„Colegii noştri vor reîncepe să lucreze împreună tocmai pentru că programul de guvernare e prioritatea principală a acestei coaliţii. Astăzi de la ora 17.00 colegii vor începe să lucreze.

Mâine vor continua discuţiile şi pe partea politică. Fiecare partid şi-a exprimat mandatul. În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anumită flexibilitate. Suntem dispuşi să găsim o soluţie care să facă o coaliţie stabilă”, a subliniat Barna.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că toate soluţiile rămân pe masă şi e convins că până la finalul anului acesta România va avea un Guvern.

„Singura soluţie bună pentru România e această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic. Sunt convins că până la sfârşitul anului vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră e să avem o guvernare responsabilă şi eficientă. Toate soluţiile rămân pe masă, vom găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a adăugat Kelemen Hunor.

Ludovic Orban declarase miercuri, după şedinţa conducerii liberale, că mandatul PNL la negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale include două variante – Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat. Liderul liberalilor a precizat că votul dat în Biroul Permanent Naţional a fost un vot în unanimitate.

El a argumentat că într-o democraţie votul cetăţenilor e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de premier şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere. El i-a rugat pe partenerii de coaliţie să se respecte reciproc şi să evite declanşarea unui război mediatic.

„Aş mai spune un lucru, comunic astăzi public pentru că sunt nevoie să comunic public, pentru că din păcate înţelegerea pe care am avut-o de a nu comunica decât în comun şi numai pe baza unor înţelegeri prestabilite, nu a fost respectată. Şi din cauza aceasta comunic public, dar comunicând în acelaşi timp mandatul , pe care echipa de negocieri l-a primit în unanimitate din parte Biroului Politic Naţional, reiterez solicitarea către partenerii noştri să ne respectăm reciproc, să negociem în cadrul negocierilor, să evităm declanşarea unui război mediatic prin declaraţii publice în care să susţinem puncte de vedere partizane, care pot să determine reducerea şanselor de înţelegere”, a afirmat Orban.

Pe de altă parte, USR-PLUS a validat în şedinţele conducerii celor două partide ca în mandatul de negociere să fie două variante şi anume Florin Cîţu să fie premier, PNL să aibă şefia Senatului, iar Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau Dacian Cioloş să fie premier, iar PNL să aibă conducerea ambelor Camere ale Parlamentului.

Mai există şi scenariul trei, unul care a fost discutat şi la primele negocieri, respectiv ca funcţiile de premier şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie împărţite în mod egal între PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar liberalii să aleagă primii ce poziţie doresc.

Este posibil ca UDMR să nu agreeze scenariul trei al USR-PLUS, în contextul în care Uniunea consideră că funcţiile de preşedinţi ai Camerei şi Senatului trebuie să revină celorlalte două partide care nu dau premierul, potrivit lui Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a adăugat că în cazul în care USR alege şefia Camerei Deputaţilor, UDMR o poate lua pe cea a Senatului sau invers, dacă USR alege preşedinţia Senatului, atunci UDMR o poate prelua pe cea a Camerei, pentru a fi un echilibru şi a creşte nivelul de încredere.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că aşteaptă ca partidele să ajungă la un acord în vederea realizării unei majorităţi parlamentare şi la desemnarea unui premier.

„Asta aştept eu, ca preşedinte, să se formeze o majoritate şi să-mi propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR-PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîţu, îl accept, sau să fie altcineva”, a afirmat şeful statului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri