Caută
Close this search box.

Orban, după vizita la MAE: Sunt 748 de secții de votare în străinătate. Toate sunt dotate cu mijloacele sanitare de protecție, prevăzute de lege

Ludovic Orban

În cursul zilei de sâmbătă, premierul Ludovic Orban a efectuat o vizită la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a vedea cum se desfășoară votul românilor din diaspora.

„Am venit la Ministerul Afacerilor Externe pentru a mă informa cu privire la modul de derulare al procedurii de votare în secțiile de vot din străinătate. Este vorba de 748 de secții de votare, la 17.00 ora României s-au deschis și ultimele șapte secții de votare, de pe Coasta de Vest a Statelor Unite. În ceea ce privește constituirea și funcționarea Birourilor Eelectorale ale secțiilor de votare, toate birourile electorale sunt funcționale, chiar există o prezență importantă din partea reprezentanților partidelor, cele mai multe dintre ele funcționează cu numărul maxim de reprezentanți.

Totate secțiile sunt toate cu mijloacele de protecție sanitare care sunt prevăzute de lege. Până în prezent au votat până în 50.000 de cetățeni, îi așteptăm în continuare și în cursul zilei de astăzi și în cursul zilei de mâine. Nu există stiuații în care să fii reclamat, procesul de votare se desfășoară în condiții bune”, a precizat Ludovic Orban.

La finalul vizitei de la MAE, premierul a oferi o serie de declarații cu privire la voturile prin corespondență, despre care românii din diaspora se plâng că nu au ajuns să fie înregistrate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

„Înainte de a face orice evaluare, rugămintea mea este să ne uităm în prevederile din lege și procedurile care trebuie derulate. Există un termen limită pâcă la care cetățenii români cu domiciliu în străinătate, care vor să voteze, trebuie să își exprime această opțiune. Și-au exprimat intenția de a vota prin corespondență peste 39.000 de cetățeni, la analiza acestor solicitări au fost constate 35.000 de cereri valide, pentru care s-a trimis plicul în perioada 4-14 noiembrie de către Poșta Româna, inclusiv plicul care trebuia trimis înapoi. Cetățeanul care a avut un set de instrcuțiuni în cadrul plicului, după ce a primit plictul a avut dreptul să își exercite votul.

Plicul pentru Camera Deputaților și Senat, conform legii, putea fi dus personal la sediul misiunii diplomatice, unde e Biroul Electoral. Există un regulament în cadrul misiunilor diplomatice, cu privire la utilizarea acestor plicuri cu drepturi de vot. Putea să îl transmită prin curier, tot către misiunea diplomatică sau putea apela la transmiterea plicului în țară. Prevederea legală pentru a putea fi validat un vot exercitat de un cetățean român în străinătate este ca plicul cu votul să ajungă până în data de 3 decembrie,ora 24. Orice plic a ajuns, fie la misiunea diplomatică fie în România, la Poșta Română, a fost considerat nevalid. De ce s-a stabilit data limită de ajungere a plicului în 3 decembrie? Astfel încât dacă cineva fie din cauza serviciului poștal din țara unde se găsește, fie din cauza faptului că poate a trimis plicul prea târziu – nu poate să își exercite dreptul de vot prin corespondență, să i se permită votul fizic.

Ei primesc din parte AEP că votul exprimat nu este valid și mai mult decât atât, primesc inclusiv recomandarea că pot să își exercite dreptul de vot prin prezență la secția de votare. Deși suntem în condiții de pandemie, am reușit prin eforturile MAE să constituim un număr impresionant de secții de votare.

La misiunile diplomatice au fost validate peste 3.000 de plicuri, iar plicurile care au ajuns în țară și care sunt preluate de poșta română sunt peste 18.000. Deci în total sunt aproximativ 21.000 de voturi, din 35.000”, a explicat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri