Caută
Close this search box.

Papa emerit Benedict al XVI-lea are dificultăţi de vorbire

Papa emerit Benedict

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 93 de ani, are în prezent dificultăţi de vorbire, însă este în continuare lucid şi zâmbitor, a declarat un cardinal, într-un interviu publicat pe portalul de ştiri al Vaticanului, relatează AFP, via Agerpres.

Maltezul Mario Grech, care a devenit cardinal sâmbătă după-amiază, a vizitat mica mănăstire din Cetatea Vaticanului, unde locuieşte papa emerit, de la demisia sa, în anul 2013.

„Are dificultăţi în exprimare, chiar a spus la începutul întâlnirii ‘Domnul mi-a luat vorbirea ca să mă facă să apreciez tăcerea’, însă a încercat să ne încurajeze”, a declarat cardinalul Grech.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a primit o scurtă vizită, din partea a 11 noi cardinali, însoţiţi de Papa Francisc, care a dorit să-i iniţieze în această tradiţie.

„Văzându-l pe acest pastor, pe acest om, peste care s-au aşternut anii, dar în acelaşi timp lucid şi zâmbitor, cu dorinţa de a comunica experienţa pe care o are cu Duhul (Sfânt), el ne-a încurajat foarte mult”, a afirmat prelatul maltez.

În timpul primului consistoriu al papei Francisc din 2014, Benedict al XVI-lea a mers personal la Bazilica Sfântul Petru pentru a-i saluta pe noii cardinali. De atunci, ei sunt cei care îl vizitează după ceremonie. Unii au fost, de asemenea, numiţi episcopi de către Benedict al XVI-lea, precum cardinalul Grech.

„Benedict al XVI-lea are 93 de ani, are un corp fragil, o voce foarte slabă, însă mintea este lucidă”, a afirmat secretarul privat al papei emerit, episcopul Georg Gänswein, într-un interviu publicat pe 18 noiembrie în săptămânalul italian Oggi.

„În fiecare zi, el participă la slujbă, se roagă, mai primeşte câteva vizite. Citeşte, studiază, ascultă muzică, se ocupă de corespondenţă. Sigur, într-un ritm lent. Se odihneşte mai des pentru că forţele sale au scăzut, dar are o bună dispoziţie şi calm”, a adăugat secretarul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri