Caută
Close this search box.

Papa Francisc a promis. Vaticanul va ajunge la zero emisii de carbon până în anul 2050

francisc

Papa Francisc a cerut tuturor ţărilor să depună eforturi pentru a ajunge la zero emisii de carbon, în perioada următoare, şi s-a angajat ca Vaticanul, cel mai mic stat suveran din lume, să atingă acest obiectiv până în anul 2050, informează Reuters.

Suveranul pontif, care sprijină cauzele de mediu încă de la alegerea lui ca papă, în anul 2013, a declarat că Vaticanul, un oraş-stat cu o suprafaţă de 44 de hectare, situat în centrul Romei, se va achita de eforturile care îi revin în lupta globală împotriva modificărilor climatice, informează Agerpres.

„Actuala pandemie şi schimbările climatice, care nu sunt relevante doar pentru mediu, ci şi din punct de vedere etic, social, economic şi politic, afectează, mai presus de orice, vieţile oamenilor din categoriile cele mai sărace şi mai fragile”, a declarat papa Francisc într-un mesaj video difuzat în cadrul acelei reuniuni.

„Pe lângă adoptarea unor măsuri care nu mai pot fi amânate, este nevoie de o strategie pentru a reduce la zero emisiile nete de carbon”, a adăugat suveranul pontif.

El s-a angajat ca Vaticanul „să îşi reducă emisiile nete la zero până în 2050” şi să îşi intensifice eforturile de protejare a mediului înconjurător, alături de o utilizare raţională a resurselor naturale, precum apa, şi prin plantarea unui număr mai mare de arbori.

Un comunicat publicat de Vatican afirmă că acest oraş-stat îşi continuă planurile ce prevăd înlocuirea tuturor autovehiculelor sale echipate cu motoare cu ardere internă cu flote de vehicule electrice şi hibride.

Acelaşi document precizează că Vaticanul, care a început să instaleze panouri solare în 2008 şi a interzis pungile din plastic de unică folosinţă în 2019, reciclează în prezent 65% din totalul deşeurilor sale şi doreşte ca acest procent să ajungă la 75% în anul 2023.

În alocuţiunea lui, papa Francisc a declarat că Sfântul Scaun este hotărât să promoveze, în şcolile catolice şi în alte sfere, „o educaţie pentru ecologia integrală”, cu scopul de a favoriza dezvoltarea şi sustenabilitatea şi de a încuraja politicile economice create pentru a respecta mediul înconjurător.

În 2015, papa Francisc a publicat o enciclică devenită relevantă în contextul actual, „Laudato Si”, despre nevoia omenirii de a proteja natura. Documentul sprijină dovezile ştiinţifice potrivit cărora activitatea umană se face vinovată de încălzirea climei globale.

Papa Francisc a susţinut cu fermitate şi Acordul pentru climă de la Paris, ce prevede limitarea creşterii temperaturilor pe Terra, şi s-a declarat întristat de decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acel acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri