Caută
Close this search box.

Parchetul General deschide un dosar privind colaborarea cu fosta Securitate a lui Traian Băsescu

Parchetul General a deschis un dosar penal care vizează declaraţiile pe propria răspundere depuse de fostul preşedinte Traian Băsescu conform cărora nu a colaborat cu fosta Securitate. S-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), în iulie anul acesta.

În plângerea depusă, GIP, condus de Mugur Ciuvică, amintește de declarațiile pe propria răspundere depuse de Băsescu atunci când a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009, la alegerile parlamentare din 2016 şi la cele europarlamentare din 2019.

Potrivit unei decizii a Curții de Apel București, care nu este însă definitivă, fostul președinte a fost colaborator al Securității.

CNSAS a transmis că Traian Băsescu a dat note informative despre un coleg de la Marină, pe baza cărora Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara țării, amintește Agerpres. Din documentele depuse în instanţă rezultă că fostul președinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Băsescu ar fi furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative din 5 mai 1975.
Informațiile date de fostul președinte au îngrădit dreptul la viață privată și la liberă circulație, arăta CNSAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri