Caută
Close this search box.

Peste 10.000 de decese determinate de coronavirus s-au înregistrat în căminele de bătrâni din Belgia

coronavirus

Noul coronavirus a provocat moartea a peste 10.000 de rezidenţi ai căminelor de bătrâni din Belgia. Cifra reprezintă 56% din numărul total de decese înregistrate în ţară, au anunţat vineri autorităţile sanitare, informează AFP.

„Am depăşit săptămâna aceasta pragul de 10.000 de decese în rândul rezidenţilor căminelor de bătrâni, suntem în prezent la 10.270”, a declarat într-o conferinţă de presă Yves Van Laethem, unul dintre purtătorii de cuvânt ai autorităţilor responsabile cu gestionarea crizei.

Această cifră reprezintă 56% din numărul total de decese înregistrate în ţară, care s-a ridicat vineri la 18.371, un recensământ care include şi decesele suspectate că ar fi fost provocate de noul coronavirus, fără ca acest lucru să fi fost confirmat printr-un test.

Aceste date au plasat Belgia, o ţară cu 11,5 milioane de locuitori, pe primul loc în lume (excluzând micro-statele, precum San Marino) în ceea ce priveşte mortalitatea raportată la populaţie, potrivit datelor AFP.

În căminele de bătrâni, curba deceselor îşi continuă „creşterea uşoară”, situaţia rămânând „precară şi dificilă”, a adăugat Van Laethem.

Rezidenţii şi personalul din circa 1.500 de cămine de bătrâni au prioritate în Belgia la primele vaccinări împotriva COVID-19.

Acestea nu vor fi efectuate pe scară largă mai devreme de săptămâna care începe la 4 ianuarie, însă vaccinări „simbolice” ar putea fi organizate între Crăciun şi Anul Nou, potrivit unor surse.

Amnesty International Belgia a denunţat într-un raport din noiembrie „abandonarea” căminelor de bătrâni belgiene de către autorităţi în timpul pandemiei.

(sursa: Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri