Caută
Close this search box.

Premiile RSF pentru Libertatea Presei: Două jurnaliste, un post de radio şi magnatul Jimmy Lai

libertatea presei

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres – RSF) a decernat premiile sale anuale pentru Libertatea Presei jurnalistei ruse Elena Milashina, postului afgan de radio Merman şi ziaristei Lina Attalah, redactor-şef la cotidianul egiptean Mada Masr, relatează EFE.

RSF a acordat de asemenea un premiu special magnatului presei din Hong Kong, Jimmy Lai, fondatorul publicaţiei Apple Daily, aflat în prezent în detenţie preventivă, fiind acuzat de fraudă.

Juriul i-a acordat acest premiu lui Jimmy Lai, ca urmare „a scăderii libertăţii de presă la Hong Kong şi a presiunii regimului de la Beijing”.

„Lai conduce unul dintre puţinele ziare din Hong Kong care îndrăzneşte să critice deschis regimul chinez”, notează RSF într-un comunicat, subliniind că publicaţia sa a acoperit amplu „protestele în favoarea democraţiei de anul trecut”.

RSF i-a decernat Premiul pentru curaj jurnalistei de investigaţie Elena Milashina, de la cotidianul rus Novaya Gazeta. Organizaţia notează că, „în pofida atacurilor, ameninţărilor cu moartea şi a cenzurii”, ziarista continuă să publice articole „despre temele cele mai sensibile”, multe dintre ele legate de Cecenia, specialitatea sa.

Premiul pentru impact a fost decernat postului de Radio Merman, ce are ca obiectiv slujirea cauzei femeilor în Afganistan. Postul, condus de o echipă feminină, operează în regiunea Kandahar în pofida ameninţărilor talibanilor şi atacurilor asupra jurnalistelor sale.

Premiul pentru independenţă i-a fost acordat ziaristei Lina Attalah, redactor-şef şi cofondatoare a ziarului digital Mada Masr, pe care RSF l-a considerat „unul dintre puţinele mijloacele de informare independente din Egipt”.

„Câştigătorii premiilor RSF întruchipează idealurile jurnalismului”, a declarat în cadrul ceremoniei desfăşurate anul acesta la Taipei secretarul general al organizaţiei, Christophe Deloire, potrivit căruia „curajul sau independenţa sunt criterii ce trebuie recompensate”.

La rândul său, directorul RSF pentru Asia, Cédric Alviani, a subliniat că Taiwanul, gazda premiilor RSF pe anul 2020, se află pe printre primele locuri ale clasamentului privind libertatea presei în lume, pe care organizaţia îl publică în fiecare an, fapt ce reprezintă „un contramodel evident la sistemul autoritar chinez”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri