Caută
Close this search box.

Preşedintele Curţii Constituţionale ucrainene, Oleksandr Tupiţki, investigat cu privire la influenţarea unui martor

Oleksandr Tupiţki

Preşedintele Curţii Constituţionale ucrainene Oleksandr Tupiţki face obiectul unei anchete cu privire la o presupusă influenţare a unui martor, anunţă procuratira ucraineană, care precizează că a cerut suspendarea din funcţie a acestuia pe o perioadă de două luni, relatează Reuters.

”El a influenţat un martor, într-o procedură penală, pe care l-a mituit pentru ca să refuze să depună mărturie sau să depună o mărturie falsă cu bună ştiinţă”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale ucrainene, Irina Venediktova.

Faptele ar fi avut loc în 2018, pe când Tupiţki era vicepreşedinte al unui tribunal, acuză procuratura, conform News.ro.

Tupiţki nu s-a prezentat la sediul Procuraturii Generale luni, în pofida faptului că a fost convocat.

El a subliniat, prin internediul biroului său, potrivit agenţiei ucrainene de presă Interfax Ukraine, că nu intenţionează să evite procedurile, dar că se opune legii ucrainene privind revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale. Reuters scrie că nu a putut să-l contacteze.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un conflict cu Curtea Constituţională, după ce Curtea a invalidat în octombrie un pachet legislativ considerat cheie, în planul Guvernului de a obţine împrumuturi din străinătate.

Contactată de Reuters, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, o instituţie aliată lui Zelenski în acest caz, a refuzat să comenteze. Zelenski a cerut Parlamentului în octombrie să dizolve Curtea Constituţională. Tupiţki l-a acuzat atunci pe Zelenski de o lovitură constituţională.

Guvernul, care depune eforturi să facă faţă crizei economice cauzate de pandemia covid-19, încearcă să obţină un împrumut în valoare de cinci miliarde de dolari în cadrul acordului său cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi speră să obţină fonduri în februarie sau martie.

Executivul a adoptat luna aceasta un pachet legislativ prin care contracarează hotărârea Curţii Constituţionale din octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri