Caută
Close this search box.

Rata inflației în UE s-a situat la -0,3%

inflaţie

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de -0,3% în noiembrie 2020, stabilă comparativ cu luna octombrie. În urmă cu un an, rata era de 1,0%, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene.

Inflația anuală în Uniunea Europeană a fost de 0,2% în noiembrie 2020, de la 0,3% în octombrie. În urmă cu un an, rata era de 1,3%. Cele mai mici rate anuale s-au înregistrat în Grecia (-2,1%), Estonia (-1,2%), Slovenia și Cipru (-1,1%). Cele mai mari rate anuale s-au înregistrat în Polonia (3,7%), Ungaria și Republica Cehă (ambele cu 2,8%).

Comparativ cu luna octombrie, inflația anuală a scăzut în paisprezece state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în nouă.

În noiembrie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a provenit din sectorul alimentelor, alcoolului și tutunului (+0,36 puncte), serviciilor (+0,25), bunurilor industriale neenergetice (-0,07) și energia (-0,82).

În același timp, potrivit ultimelor date din conturile financiare ale Eurostat cu privire la agricultură, se estimează că indicele productivității muncii agricole a scăzut în Uniunea Europeană a celor 27 de state membre în 2020 (-4%), după o creștere în 2019.

Cinci dintre țările mari care au contribuit cu mai mult de jumătate din valoarea indicatorilor UE au raportat o scădere a indicatorului venitului agricol pe unitate anuală de muncă (AWU) în 2020 comparativ cu 2019: România (-47,2%), Germania (- 15,5%), Polonia (-9,6%), Franța (-7,6%) și Italia (-4,8%).

Pe de altă parte, mai bine de jumătate din statele membre au înregistrat creștere în 2020. Cele mai mari rate de creștere au fost raportate pentru Lituania (+ 18,1%), Spania (+ 12,5%), Irlanda (+ 11,8%) ) și Ungaria (+ 10,3%). În Cipru creșterea a fost de + 4,7%, iar în Grecia de + 5,57%.

Productivitatea muncii în sectorul agricol poate fi măsurată ca indicator al venitului exprimat în echivalent normă întreagă (AWU). Este o măsură a valorii adăugate nete a echivalentului normă întreagă pentru fiecare lucrător din industria agricolă, măsurată în termeni reali (ajustată pentru inflație) și exprimată ca indicator.

Doi factori afectează productivitatea muncii agricole: venitul net generat de bunurile și serviciile agricole în termeni reali și cantitatea de muncă realizată în activitățile agricole.

Comparativ cu 2010, indicele veniturilor reale nete a crescut cu 5%, în timp ce indicele inputurilor de muncă agricolă în echivalent normă întreagă a scăzut cu 16%, rezultând o creștere a indicelui A cu 24% față de 2010.

În sfârșit, astăzi Eurostat lansează tabelul statistic al redresării europene, care conține indicatori lunari și trimestriali dintr-o serie de domenii statistice legate de monitorizarea redresării economice și sociale din pandemia COVID-19, un tabel dezvoltat în colaborare cu autoritățile statistice ale statelor membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri