Avocatul Poporului Renate Weber a transmis, referitor la egalitatea de șanse între femei și bărbați, în componenţa noului Guvern, că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică şi ea aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului.

Weber arată că instituția a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componenţa Guvernului propus de coaliția de guvernare se află o singură femeie și nouăsprezece bărbați, solicitându-i-se sesizarea Curții Constituționale.

„Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (3) din Constituție, funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități”, precizează sursa citată.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, prevede că instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, unitățile economice și sociale, precum și partidele politice, organizațiile patronale și sindicale și alte entități nonprofit, care își desfășoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează și susțîn participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la conducere și la decizie și adopta măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor și bărbaților la conducere și decizie.

„Astfel, opinăm că în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, România a armonizat legislația specifică, în acord cu reglementările internaționale și comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia.

Totuși, chiar dacă realizarea egalității de șanse între femei și bărbați este un element important în prevenirea și eliminarea inechităților sociale manifestate la nivelul societății, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnarea membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, această urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului”, subliniază Avocatul Poporului.

Instituția amintește că poate sesiza Curtea Constituțională doar cu privire la conținutul legilor și ordonanțelor, celelalte acte ale Parlamentului excedand competențelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here