Caută
Close this search box.

Reporteri Fără Frontiere: 50 de jurnaliști asasinați în 2020

pistol

Un număr de 50 de jurnalişti au fost ucişi în 2020, mulţi (34) în state în care nu se înregistrează niciun război ori vreun conflict armat, arată un raport al Reporteri fără Frontiere publicat marţi. Potrivit RFI, este o cifră stabilă comparativ cu anul 2019 când şi-au pierdut viaţa, făcându-şi meseria, 53 de jurnalişti. Iar dacă ne uităm pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, 937 este numărul jurnaliştilor ucişi.

În 2020, 42 de jurnalişti au fost asasinaţi din cauza profesiei, ei au fost direct vizaţi şi eliminaţi deliberat iar 8 alţii au fost ucişi în timp ce îşi făceau meseria.

7 jurnalişti au murit în timp ce acopereau manifestaţii ce aveau loc în Irak, Nigeria ori Columbia.

5 jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Afganistan, 4 în Pakistan şi tot atâţia în India.

Să nu uităm că alţi 400 de jurnalişti au fost încarceraţi în acest complicat an 2020 – an în care, din cauza pandemiei de Covid-19 au fost realizate mult mai puţine reportaje decât într-un an normal.

Organizaţia ce apără drepturile jurnaliştilor constată un fenomen îngrijorător – tot mai mulţi reporteri mor pe timp de pace.

Dacă în 2016, aproape 60% dintre jurnalişti erau ucişi în zone de conflict, în 2020 cifra a coborât la 32% pentru zone precum Siria ori Yemen, Afganistan ori Irak.

Conform Reporteri Fără Frontiere, Mexic este ţara cea mai periculoasă pentru jurnalişti: 8 reporteri au murit aici în 2020. «Unii şi-au piedut viaţa în Mexic în condiţii absolut barbare», subliniază Reporteri Fără Frontiere şi aminteşte de cazul unui jurnalist ce a fost găsit decapitat iar un altul, redactor şef al unui site de informaţii locale, a fost tăiat în bucăţi în Acapulco.

În India, un jurnalist a fost ars de viu iar corespondentul unei televiziuni locale a fost ucis cu o macetă.

În Iran, statul a condamnat la moarte prin spânzurare, administratorul unui canal de informaţii. El a fost acuzat că a avut un rol în valul de manifestaţii derulate împotriva regimului, în iarna lui 2017-2018. Omul obţinuse statutul de refugiat politic în Franţa dar chiar şi aşa a fost spânzurat la Teheran după ce a fost acuzat de «crime împotriva Iranului ».

20 de jurnalişti de investigaţie au fost ucişi în 2020. 10 anchetau asupra unor cazuri de corupţie locală şi deturnare de fonduri publice, 4 reporteri anchetau asupra unei reţele de mafia şi crimă organizată iar 3 lucrau pe subiecte legate de chestiuni de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri