Caută
Close this search box.

România TV a fost amendată după o emisiune cu Diana Şoşoacă

Diana Şoşoacă

Consiliul Național al Audiovizualului a amendat postul România TV, cu 5.000 de lei, din cauza încălcării Deciziei privind desfășurarea în audiovizual a campaniei electorale, prin difuzarea unor afirmațîi ale Dianei Şoşoacă, membru AUR, și ale fostului realizator tv, Mădălin Ionescu, referitoare la pandemia de COVID.

Potrivit Consiliului, prin difuzarea unor afirmații ale Dianei Şoşoacă, membru AUR, și ale fostului realizator tv Mădălin Ionescu, referitoare la pandemia de COVID, în emisiunile „România de poveste” și „România Exclusiv”, difuzate pe 21 noiembrie, postul România TV nu a respectat dispozițiile art. 9 lit. a), c) și e), din Decizia CNA privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.

Conform dispozițiilor amintite, „Realizatorii și moderatorii emisiunilor și dezbaterilor electorale au următoarele obligații: a) să fie imparțiali; c) să formuleze clar întrebările, fără a fi tendențioase sau părtinitoare e) să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, invitații încalcă dispozițiile art. 8 alin. (1) și (2).

CNA precizează că România TV a încălcat și prevederile art. 65 alin. (5) și (6) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare; în cazul în care invitațîi nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfoanelor acestora sau oprirea emisiunii, după caz”.

Amenda a fost propusă de Dorina Rusu, membru CNA, cea care a făcut sesizarea către Consiliu.

„Ați observat, da? Acum cinci minute spunea că nimeni din jurul ei, absolut nimeni, nu s-a îmbolnăvit de niciun COVID, iar acum spune că toți cei care s-au îmbolnăvit de COVID dintre cunoscuțîi ei și prietenii ei s-au vindecat”, a spus Radu Herjeu, membru CNA.

Dorina Rusu s-a referit și la afirmațiile lui Mădălin Ionescu.

„Explică el de ce. El știe și tratamente. Cum plătesc oamenii ca să se declare morți de COVID… (…) Și mie mi se pare culmea ironiei, că, după aceste două emisiuni, care au fost una după alta, a venit spotul Guvernului. Exact după ce a terminat Mădălin Ionescu de vorbit, a venit spotul Guvernului, cu izolarea, cu spălatul pe mâini, cu nu știu ce. A fost foarte caraghios”, a spus Dorina Rusu.

Reprezentantul România TV pe lângă CNA, Roxana Niculescu, a remarcat că „doamna Şoşoacă a fost prezentă în emisiunile de dezbatere electorală și a fost prezentă în știrile electorale, mai puțin decât alți candidați ai altor partide”.

„Nu a fost prezentă în emisiunile de promovare electorală. Nu ați văzut-o în niciuna. Ceea ce ați văzut în acea zi de sâmbătă, la orele 13,00, 14,00 și 15,00, erau știri despre protest. Dacă vreți să le considerați știri electorale, puteți să le considerați știri electorale”, a spus Niculescu.

Ea a subliniat că emisiunea a avut 50 de minute, iar afirmațiile celor doi invitați erau singulare.

„Acolo a fost o emisiune de 50 de minute. Fiți convinși că toți ceilalți invitați au pledat și pentru purtarea măștii și pentru tratament și pentru carantină și pentru tot ceea ce trebuie. Nu suntem o redută împotriva măștii. Doamne ferește”, a spus reprezentanta România TV.

În opinia lui Radu Herjeu, afirmațiile Dianei Şoşoacă sunt de un extremism rar.

„Când spui că ‘Mor pentru că îi omoară tratamentul lui Tătaru’, Simona a reacționat. Afirmația lui Şoşoacă a fost ‘Ăla e criminalul șef, împreună cu Arafat’. Roxana, încă o dată, asta e o afirmație de un extremism rar, destul de rar, din fericire, auzit pe posturile tv. La ăia trebuia să reacționeze în primul rând”, a spus Herjeu.

El a mai remarcat și afirmațiile lui Mădălin Ionescu.

„Eu, că om, mă întreb, ce background are Mădălin Ionescu pentru a fi lăsat, totuși, să vorbească, minute în șir, despre o problemă serioasă. Eu vă spun că minte, spun că nu are dreptate”, a spus Radu Herjeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri