Caută
Close this search box.

Şedinţă CSM, pentru prezentarea bilanţului şi alegerea noii conduceri. Klau Iohannis e prezent

csm

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care va fi prezentat bilanţul pentru acest an şi va fi aleasă noua conducere, are loc, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Şedinţa este programată să înceapă cam în trei sferturi de oră, de la ora 10.30. Pe ordinea de zi: prezentarea raportului de activitate al instituţiei pentru anul 2020 şi alegerea noii conduceri pentru anul 2021.

La eveniment va participa şi preşedintele Klaus Iohannis, care va susţine o alocuţiune.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM şi la alegerea noii conduceri, afirmându-şi sprijinul necondiţionat pentru Justiţie.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al CSM, Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.

În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta Ţînţ (preşedinte) şi procuroarea Tatiana Toader (vicepreşedinte). În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.

Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri