Caută
Close this search box.

Sindicatele cer mărirea salariului minim pe economie. Patronii ameninţă că vor face concedieri

Sindicatele cer o majorare a venitului net cu 100 de lei, pentru anul viitor.

Patronii nu sunt însă de acord și avertizează că vor scumpi produsele și serviciile sau vor face concedieri dacă vor fi obligați să plătească lefuri mai mari.

Reprezentanții Guvernului propun o formulă de compromis.

Guvernul ia în calcul două variante pentru creșterea salariului minim de 1.346 de lei, pentru anul viitor. În prima variantă, venitul net crește cu 85 de lei, iar în cea de-a doua, cu 58 de lei. Ambele scenarii țin cont de creșterea productivității și de evoluția ratei inflației.

„Se poate vedea foarte clar, mai ales pe scenariile înaintate de Guvern, că intenția este de creștere a salariului minim (…) pentru anul 2021”, spune Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Angajatorii reclamă însă venituri mai mici din cauza crizei sanitare. Și cer Guvernului ca salariul minim să nu crească anul viitor, potrivit TVR. Doar patronii de firme mici ar accepta o majorare a sumei nete cu cel mult 50 de lei.

„Dacă vorbim de o creștere majoră a salariului minim (…) în acest moment vorbim de fapt de creșterea în domeniile cele mai afectate. Pentru că domeniile care au salariul minim în acest moment sunt horeca, comerț, servicii”, adaugă Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

Jumătate dintre patronii de afaceri mici avertizează că vor scumpi produsele și serviciile dacă vor fi obligați să majoreze salariul minim. O pătrime anunță concedieri, arată un sondaj.

Sindicaliștii nu sunt însă mulțumiți nici de propunerea patronatelor, nici de cea a Guvernului.

„De la 1 ianuarie 2021 salariul minim ar trebui să aibă valoarea de 2.400 de lei brut. Asta înseamnă un plus de 95 de lei la net.”, este de părere Președintele BNS, Dumitru Costin.

O pătrime dintre contractele de muncă sunt înregistrate cu salariul minim pe economie, arată datele Inspecției Muncii.

„Această metodă poate fi combătută (…) doar învățând salariații că atâta timp cât au drepturile trecute toate pe contractul de muncă au beneficiile pe care și le așteaptă. (…) Dacă intri într-un șomaj (…) și tu ai avut un salariu mic pe economie și indemnizația de șomaj este foarte mică”, explică Adrian Bența, consultant fiscal.

O decizie ar urma să fie luată luni, când reprezentanții Guvernului vor discuta cu liderii sindicatelor și patronatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri