Slujba trecerii în Noul An 2021 are loc mai devreme pentru a respecta restricţiile de circulaţie în vigoare în timpul stării de alertă. Aceasta se va oficia joi, imediat după Vecernie, anunță Patriarhia Română.

Slujba de binecuvântare a Noului An se săvârşea la miezul nopţii, la trecerea dintre ani.

Însă, acum, pentru că deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, această slujbă se va oficia mai devreme, tinând cont și de recomandările speciale ale autorităţilor pentru perioada de sărbători.

„Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus. Iisus înseamnă în limba ebraică „Dumnezeu mântuieşte” şi în acatist este pronunţat de aproximativ 200 de ori”, explică Patriarhia Română.

Slujba care se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani mai cuprinde rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor, o rugăciune de mulţumire, două rugăciuni de intrare în noul an – una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită şi la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă.

206 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here