Caută
Close this search box.

Stroe, despre incidentul rasist provocat de arbitrul Sebastian Colțescu: Cer scuze în numele sportului românesc

ionuţ Stroe

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, miercuri dimineaţă, citat de Agerpres, că incidentul rasist provocat de arbitrul Sebastian Colţescu în Liga Campionilor la fotbal este unul izolat, care nu îi reprezintă pe români, şi a cerut scuze în numele sportului românesc pentru ceea ce s-a întâmplat marţi seara.

„Aş dori să încep prin a-mi cere scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Şi îi pot asigura pe toţi că e un caz izolat, care nu ne reprezintă pe noi, românii, sau sportul românesc. Condamn cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi interpretată ca fiind rasistă, xenofobă sau discriminatorie pe alte criterii”, a spus Stroe pentru AGERPRES.

Situaţia este dificilă, iar în cazul în care ancheta UEFA, care e în plină derulare, va indica faptul că avem de-a face cu incidente rasiste, e cu atât mai greu„, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă termenul „negru” în limba română este în opinia sa unul rasist, ministrul a răspuns: „Nu sunt eu în măsură să fac aceste analize. Mi-aş dori ca exprimarea arbitrului român să fi fost una inofensivă sau cel mult neutră. Dar cu siguranţă că ancheta UEFA ne va spune atât contextul, cât şi interpretarea celor care au asistat la acest incident”.

Meciul Paris Saint-Germain – Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, din capitala Franţei a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu şi se va relua miercuri seara, de la ora 19:55 (ora României).

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ”tipul negru”, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu a catalogat exprimarea arbitrului român drept rasistă.

În această seară sportivii au luat o decizie istorică, în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolul puternic al gestului şi solidarităţii lor„, a scris ministrul Roxana Mărăcineanu, născută în România, pe contul său de Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri