Caută
Close this search box.

STUDIU. Teama de COVID-19 îi ţine pe pacienţii cronici departe de spital

Peste 55% din pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale se tem să meargă la spital pentru consultaţie sau administrarea tratamentului, din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit unui sondaj realizat recent.

Doar 3% din pacienţi au oprit tratamentul pentru boala lor în urma recomandărilor medicului şi 22% declară că au avut dificultăţi în a lua legătura cu medicul curant. 62% din pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) susţin că au primit de la medicul lor curant recomandări specifice în contextul pandemiei de COVID-19, cei mai mulţi fiind mulţumiţi de informaţiile primite.

Aceste concluzii fac parte din rezultatele studiului Pacienţii cu Boli Inflamatorii Intestinale şi COVID-19, în perioada stării de alertă (mai-noiembrie 2020), derulat de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) în perioada noiembrie-decembrie 2020, la care au răspuns 156 de pacienţi cu Boli Inflamatorii Intestinale. Dintre aceştia, 28% au fost infectaţi cu virusul SARS – CoV-2, majoritatea cu forme uşoare, tratate la domiciliu.

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul unui eveniment online ASPIIR, susţinut de Societatea Româna de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH) şi de Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC), la care au participat pacienţi, medici, autorităţi şi mass-media.

În timp ce 72% din pacienţi cu BII declară că au putut lua legătura cu uşurinţă cu medicul de familie, 17% s-au confruntat cu dificultăţi şi 2% nu au putut lua deloc legătura cu acesta. Când vine vorba de medicul curant, în general gastroenterolog, 22% declară că au luat legătura cu dificultate şi 8% nu au reuşit să îl contacteze, deşi au încercat.

Principalele motive pentru care pacienţii au contactat medicul curant au fost obţinere reţetă, programare administrare tratament sau consultaţie şi alte aspecte şi întrebări legate de boala lor. Cel mai folosit mijloc a fost telefonul personal al doctorului (53%) sau email (28%), în timp ce 21% au apelat la telefonul de la clinică sau spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri