Caută
Close this search box.

UE cumpără un medicament anti-COVID ineficient la un preț exorbitant

covid

Comisia Europeană a achiziționat 500.000 de doze de Remdesivir, la prețul de 1970 de euro pe bucată, înainte ca OMS să publice concluziile privind acest tratament.

Potrivit informațiilor obținute de reporterii de la publicația franceză Le Canard Enchainé, Comisia Europeană a semnat pe 7 octombrie un contract uriaș pentru Remdesivir, medicamentul produs compania americană Gilead, pentru a trata COVID-19.

Or, nici un studiu nu fusese publicat în legătură cu eficiența acestui medicament, iar un organism al Organzației Mondiale a Sănătății nu își făcuse încă publice concluziile pe această temă.

Mai mult, prețul plătit de Uniunea Europeană este astronomic, potrivit Le Canard Enchainé: 1970 de euro pentru fiecare doză!

Frecție la un picior de lemn
Și, cum o prostie nu vine niciodată singură, la nici o săptămână de la semnarea contractului, organismul însărcinat de OMS pentru a verifica eficiența medicamentului și-a prezentat verdictul: „Remdesevirul pare să nu aibă nici un efect sau un efect nesemnificativ asupra pacienților spitalizați”.

Potrivit unei surse consultate de revista franceză, la Comisia Europeană nimeni nu avea cunoștință de existența unui studiu.

Lucru ciudat, comentează Le Canard Enchainé, dat fiind că reprezentanții europeni se întâlnesc în fiecare săptămână la Bruxelles cu reprezentații OMS.

În plus, în ciuda a numeroase întruniri ale celor două părți, niciodată nu a fost evocată existența unui studiu privind medicamentul produs de Gilead.

O situație cu atât mai halucinantă cu cât, încă din luna august, Comitetul de Securitate Sanitară European ar fi evocat utilizarea Remdesevirului, lucru repetat de două ori în septembrie și o dată în octombrie, înainte de semnarea contractului, fără a o informa pe reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății la Bruxelles.

OMS a știut și a tăcut
Or, potrivit Le Canard Enchainé, OMS cunoștea încă din 23 septembrie rezultatele studiului. Rezultate pe care OMS le-a transmis Gilead, însă nu și Comisiei Europene.

Pentru a se spăla pe mâini, OMS a afirmat că rolul său este exclusiv unul de „observator”.

Deși contractul cu miros de tun încheiat de Comisia Europeană nu avea „nici o mențiune de obligație de cumpărare”, multe dintre statele membre UE au plătit prețul exorbitant pentru dozele de Remdesivir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri