Caută
Close this search box.

Ungaria. Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, e devansat în sondaje de coaliţia de opoziţie

ungaria

Sprijinul pentru partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, vehiculul politic al lui Viktor Orban, a ajuns pentru prima oară pe locul 2 în sondaje în ultimii 10 ani, devansat fiind de o alianță a tuturor partidelor de opoziție parlamentare din această țară. Sondajul a fost realizată de institutul Republikon din Ungaria, citat de Reuters și site-ul de știri Telex.hu.

Viktor Orban deține puterea în Ungaria din 2010, însă alegerile din 2022 ar putea fi cel mai important test pe care trebuie să îl treacă, mai ales în contextul crizei sanitare și efectelor ei economice, dar și în situația în care va avea de înfruntat o opoziție unificată, pentru obiectivul de a îl înlătura de la putere.

Fidesz a fost implicat în mai multe conflicte și pe plan intern, dar și în Uniunea Europeană, după ce premierul ungar a blocat adoptarea bugetului și pachetului de relansare economică post-Covid, ignorând criticile venite din partea opoziției de la Budapesta.

Un alt scandal care a afectat credibilitatea partidului a fost cel legat de participarea unui europarlamentar ungar la o orgie sexuală, la Bruxelles.

După mai multe luni de negocieri și discuții, cele șase mari partide opoziție din Ungaria au decis să formeze o alianță pentru prima oară și să participe la alegeri cu un singur program, un singur lider și cu candidați unici împotriva membrilor Fidesz.

Procentul lor cumulat a ajuns astfel la 35% în cel mai nou sondaj, în creștere de la 32%. Fidesz a ajuns la 30%, în același sondaj, în scădere de la 32%.

Și alte case de sondare arată o imagine similară, în contextul în care sprijinul Fidesz a cunoscut o scădere semnificativă, în luna decembrie.

Casa de sondare pro-Orban Nezopont a arătat și ea o creștere semnificativă pentru alianța din opoziție, pe care o cotează la 40% din intențiile de vot , în timp ce Fidesz este cotat cu 42%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri