Caută
Close this search box.

USR-Plus încearcă să pună șaua pe PNL și să obțină trei ministere importante – Finanțele, Justiția și Dezvoltarea

usr plus
Surse din interiorul reuniunii partidelor care au negociat astăzi structura viitorului guvern ne-au declarat că USR-Plus a adoptat o tactică extrem de interesantă: încearcă să profite la maximum de dorința lui Ludovic Orban de a avea președinția Camerei Deputaților.

Spre surpriza tutuor, cel care a condus negocierile dinpartea USR-Plus a fost Dacian Cioloș, celălalt copreședinte, Dan Barna, fiind foarte tăcut sau, așa cum l-a descris unul ditnre participanți, „destul de speriat”.

Tactica de negoiere a USR-Plus pare a fi afirmarea unei neacceptări a posibilității ca PNL să ia și premierul, și președintele Camerei Deputaților, numai că, profitând de dorința președintelui liberal Ludovic Orban de a avea această poziție pentru sine, vizează trei ministere de forță din viitorul cabinet: cel al Justiției, cel de Finanțe și Ministerul Dezvoltării.

Cioloș – vocal, Barna – „speriat”

Liderul Plus Dacian  Cioloș a fost cel mai vocal dintre participanți, refuzând din start ideea că negocierea trebuie să plece nu de la persoana prim-ministrului –  desemnat de președintele Klaus Iohannis, deci care nu este o opțiune politică a vreunuia dintre partide – ci de la împărțirea echitabilă a posturilor în Guvern.

Liderul UDMR Kelemen Hunor s-a amestecat destul de puțin în discuție, știind că va primi cel puțin un minister important, pe cel al Mediului sau pe cel al Sănătății.

Potrivit unor surse politice apropiate de echipele de negociatori, în zilele următoare USR-Plus va ceda (destul de greu!) poziția de președinte al Camerei Deputaților, însă va cere un viceprim-ministru unic pentru Dan Barna sau Dragoș Tudorache, forțând astfel ruperea puterii în interiorul Guvernului în două bucăți.
Final cu scandal

La finalul reuniunii celor trei partide – PNL, USR-Plus și UDMR – s-a propus redactarea unui comunicat și abținerea de la orice comentarii publice, însă liberalii s-au arătat ulterior extrem de deranjați de faptul că Dragoș Tudorache este responsabil de scurgerea unor informații din interiorul negocierilor către UM de presă G4 Media și Digi 24.

Potrivit acestora, liberalii ar urma să primească șase comisii în Camera Deputaților, USR patru, UDMR două, iar minoritățile o comisie.

Prima rundă a discuțiilor dintre cele trei formațiuni politice s-a desfășurat sâmbătă la Vila Lac, și urmează să fie reluate în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri