Caută
Close this search box.

Vaccinul Covid de la Moderna a fost gata încă de pe 13 ianuarie 2020

moderna

Moderna a anunțat pe 16 noiembrie 2020 că vaccinul mRNA-1273 este finalizat și oferă o eficientă de 94,5%. Cu toate acestea, serul a fost conceput încă din 13 ianuarie 2020, la doar două zile după ce a fost făcută publică structura genetică a virusului SARS-CoV-2.

Compania farmaceutică a reușit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend, la începutul anului, înainte ca autoritățile chineze să admită că virusul poate fi transmis de la om la om, cu o săptămână înaintea confirmării primului caz în SUA, potrivit The New York Magazine, citat de Mediafax.

La aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetățean american, înainte de a fi raportat primul deces cauzat de COVID-19, în SUA, vaccinul era deja produs și trimis către Institutul Național de Sănătate din New York, pentru începerea primei etape a testelor clinice.

Cu toate acestea, a fost imposibilă aprobarea de către autorități atât de rapid, cu toate că eficienţa era ridicată.

„E că și cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeași zi în care a pășit primul om pe Luna”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universității Yale.

Procesul se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecția pe termen lung și nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecție.

Structura principală a vaccinului a fost concepută cu aproape două luni înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare că este vorba despre o pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri