Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă luni, de la ora 18.00, transmite Administraţia Prezidenţială. Ieşirea şefului statului vine în contextul alegerilor parlamentare.

Astfel, PSD a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, la Camera Deputaţilor, 29,50 %, urmat de PNL – 24,64%, USR – PLUS – 14,76 %, AUR – 8,29%, UDMR – 7,22%, iar PMP şi Pro România se situează sub pragul electoral, cu 4,7 %, respectiv 4,24 %din voturi, potrivit datelor anunţate luni de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor din 14.685 de secţii de votare, respectiv 75,10 % din voturi.

Dacian Cioloş a anunţat că USR-PLUS este gata să negocieze formarea unei coaliţii de guvernare alături de PNL, UDMR şi PMP, iar referitor la viitorul premier acesta trebuie să fie „un candidat credibil”.

Întrebat dacă se consideră mai credibil ca actualul premier, Cioloş a replicat: „Haideţi să nu intrăm în discuţii de genul acesta Am intrat în campanie electorală angajându-mă la această responsabilitate. Vor fi negocieri între partide. Nu cred că asta e acuma, care e mai tare decât celălalt”.

Premierul Ludovic Orban a afirmat duminică seara că încă nu au început negocierile cu celelalte partide, însă după cum arată rezultatele exit-poll poate fi formată o majoritate parlamentară cu USR-PLUS, UDMR şi PMP.

Liderul liberalilor a adăugat că Parlamentul nou, rezultat în urma alegerilor, se va întruni pe 21-22 decembrie şi speră ca într-un timp cât mai scurt, după depunerea jurământului de către aleşi, să se poată ajunge la prezentarea unei formule de guvernare şi un program de guvernare.

În schimb, reprezentanţii PSD afirmă că aceste alegeri parlamentare pot fi considerate „un referendum”, iar preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să înţeleagă mesajul votului şi să asculte voinţa românilor”.

„Altfel, mandatul lui şi al oricărei formule guvernamentale formată de Orban şi partidele de dreapta va fi lipsit de legitimitate”, susţin social-democraţii.

Mai jos, declaraţiile şefului statului:

Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Mulțumesc tuturor celor care au votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și contează.

Participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică.

Eu văd aceste lucruri. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât să analizăm toate aceste chestiuni. Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar.

PNL în 2016 obținuse 20% , acum are 25%, o creștere clară. USR a obținut în 2016 8%, a crescut la 15%. PSD avea în 2016 45% a scăzut dramatic la 29%.
Este deci clară, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta au obținut peste 50% din voturi.

Acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public. PSD poate în fine după un ciclu între de alegeri să rămână în afara deciziei politice.

Se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta care va putea propune un guvern de coaliție. Peste câteva zile voi convoca consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gesitona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate, va gestiona campania de vaccinare și în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here