Caută
Close this search box.

Aliaţii lui Navalnîi sunt arestaţi în Rusia înainte de mitingurile din weekend

aleksei navalnîi

Autorităţile ruse au reţinut joi cinci colaboratori ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, încercând în acelaşi timp să oprească apelurile la ieşirea în stradă.

Echipa lui Aleksei Navalnîi a lansat un apel către simpatizanţii acestuia să iasă în stradă sâmbătă, în 65 de oraşe din Rusia, pentru a cere eliberarea liderului lor.

În urma avertismentelor oficiale difuzate în ultimele zile pentru a-i descuraja pe contestatari, poliţia rusă a arestat-o joi pe Liubov Sobol, o personalitate marcantă a opoziţiei şi apropiată de Navalnîi.

„Ea a fost arestată pentru că a lansat apeluri la manifestaţii neautorizate”, a declarat pentru AFP avocatul său, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvântl lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a fost de asemenea reţinută joi seara, după o percheziţie la domiciliul său din Moscova. Totuşi, a reuşit să transmită informaţia pe Twitter.

Un alt colaborator important al lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a anunţat şi el pe Twitter că a fost arestat, într-o gară a capitalei ruse.

De naţionalitate belarusă, Vladlen Los, un avocat al organizaţiei anticorupţie a lui Navalnîi, a transmis şi el că a fost arestat şi a fost somat să părăsească Rusia.

Echipa lui Navalnîi la Krasnodar a indicat de altfel că responsabila sa, Anastasia Pancenko, a fost de asemenea arestată.

În faţa mobilizării anunţate pentru sâmbătă, Parchetul rus a anunţat măsuri în vederea „limitării accesului la informaţii ilegale” difuzate online şi constituind „apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri