Caută
Close this search box.

Amnesty International îi cere lui Joe Biden să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo

guantanamo

Organizaţia care militează pentru respectarea drepturilor omului Amnesty International a făcut apel la preşedintele ales al SUA Joe Biden să închidă centrul de detenţie din Golful Guantanamo, din Cuba, după ce îşi va începe mandatul, relatează dpa, conform Agerpres.

În urmă cu 11 ani, vorbind în calitate de vicepreşedinte la un eveniment în Germania, Biden a spus că preşedinţia lui Obama „va respecta drepturile celor pe care îi judecăm. Şi vom închide centrul de detenţie din Golful Guantanamo”, un angajament care rămâne neîndeplinit, a precizat Amnesty într-un comunicat.

Acum îşi poate îndeplini acest angajament, a menţionat Amnesty într-un comunicat publicat online alături de un raport care documentează încălcările drepturile omului în cazul deţinuţilor din centru.

În 1898, SUA au intervenit în războiul de independenţă dintre Cuba şi Spania. În 1903 s-a ajuns la un acord care le-a permis SUA să utilizeze partea de est a provinciei Guantanamo ca bază navală.

După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2011, SUA au deschis aici o închisoare unde să-i ţină pe suspecţii de terorism în absenţa unui proces.

„De atunci, acolo au fost comise infracţiuni, sfidând legea internaţională”, a declarat Maja Liebing, expert pentru cele două Americi în cadrul Amnesty International Germania.

Raportul descrie încălcările drepturilor omului comise împotriva celor deţinuţi, inclusiv tortură şi lipsa unui proces recent. Potrivit ultimelor informaţii, notează dpa, 40 de persoane erau deţinute în centrul de la Guantanamo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri