Caută
Close this search box.

Arafat, despre campania de vaccinare: A mers destul de ok. Nu stăm nici cel mai bine, nici cel mai prost în Europa

raed arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, apreciază că până acum campania de vaccinare în România „a mers destul de ok”, el spunând că „nu stăm nici cel mai bine, nici cel mai prost în Europa.

„Pentru mine campania merge bine. Nu stăm nici cel mai bine, nici cel mai prost în Europa. Da, există și premise de îmbunătățire, dar consider că până acum a mers destul de ok, dar trebuie amplificat”, a declarat Arafat, luni, după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19.
Întrebat când estimează că se va ajunge în România la imunizarea populației, Arafat a spus că este necesară imunizarea a 60-70% dintre români, iar acest lucru depinde de viteza cu care va fi furnizat vaccinul, dar și de modul în care autoritățile îi vor putea convinge pe oameni să se vaccineze.
„Sperăm că dintre cei ezitanți va fi un număr important la vaccinare. E o parte care caută încă informații despre vaccin și rolul nostru este să le dam informații și asta vom face”, a afirmat Arafat.

A patra tranșă de vaccin Pfizer a ajuns luni dimineață în România, cele 150.150 de doze fiind transportate cu aeronavele care au aterizat pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca și Timișoara, urmând să fie distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală și către centrele din țară. Din cele 3 tranșe anterioare de vaccinuri, sosite în România până la data de 6 ianuarie 2021 (de 300.300 doze), s-au distribuit 131.370 doze, din care, numai astăzi, 11 ianuarie, 17.130 doze, către direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Potrivit datelor puse la dispoziția centrului național de vaccinare de către Institutul Național de Sănătate Publică, duminică situația privind derularea campaniei de vaccinare în spitale era următoarea:
Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 5.993.
Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 108.294.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că autorităţile şi-au propus o accelerare a campaniei de vaccinare, având în vedere că aceasta a debutat înaintea termenului estimat în luna decembrie.

Gheorghiţă anunţă că după 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării și va fi făcută publică lista cu bolile cronice care se pretează vaccinării. El a menţionat că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat utilizarea celui de-al doilea vaccin împotriva noului coronavirus în statele membre, la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente. Este vorba despre vaccinul produs de compania americană Moderna, care este mai ușor de utilizat în condițiile în care nu trebuie transportat la temperaturi atât de scăzute ca cel produs de Pfizer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri