Caută
Close this search box.

AstraZeneca refuză să participe la o reuniune cu UE, în care să dea explicaţii cu privire la întârzieri

AstraZeneca

Laboratorul AstraZeneca – acuzat în Europa de întârzieri în livrarea vaccinului său împotriva covid-19 – s-a retras de la o reuniune organizată de către Uniunea Europeană (UE), în contextul în care Bruxellesul a contestat aprig justificăriloe prezentate de laboratorul britanic, relatează AFP, via News.ro.

Înaintea undei verzi a UE în privinţa acestui vaccin, care ar urma să fie dată vineri, AstraZeneca a anunţats ăptămâna trecută că livrările vor fi mici decât s-a prevăzut în primul trimestru, din cauza unei scăderi a randamentului în instalaţia europeană de producţie.

Grupul a fost convocat după aceea în două rânduri, pentru a prezenta explicaţii în faţa statelor membre UE şi Comisiei Europene (CE), care a negociat în numele Celor 27.

Justificările laboratorului au fost catalogate drept nesatisfăcătoare, iar altă întâlnire a fost programată să aibă loc astăzi. Însă AstraZeneca s-a retras de la reuniune astăzi dimineaţă, a declarat pentru AFP un oficial european de rang înalt.

Bruxelles contestă explicaţiile prezentate de către CEO-ul grupului, Pascal Soriot, într-un interviu acordat mai multor cotidiene europene, în care dezminte principiul rezervării producţiei instalaţiilor britanice, pentru Regatul Unit.

”Acordul britanic a fost încheiat în iunie (2020), cu trei luni înaintea acordului european (…). Londra a stipulat ca aprovizionarea, care provine de la lanţul de aprovizionare britanică, să meargă mai întâi în Regatul Unit”, declară Pascal Soriot, în acest interviu.

În contractul de precomandă încheiat cu UE, în august, cu privire la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, ”se arată că instalaţiile de producţie britanice erau o opţiune pentru Europa, dar numai mai târziu”, precizează francezul.

Într-un pasaj publicat de cotidianul iralian La Repubblica, Pascal Soriot insistă că ”nu suntem în absolut nici un fel faţă de UE (…). Acesta nu este un angajament contractual. Am spus că vom face tot ceea ce putem, dar fără garanţia că vom reuşi”.

”UE voia mai mult sau mai puţin tot atâtea doze cât Regatul Unit, în pofida faptului că semna cu trei luni mai târziu (decât Londra). Am spus, aşadar: vom face tot ceea ce putem, dar nu ne vom angaja contractual”, insistă el.

Aceste declaraţii au făcut Bruxelles să reacţioneze.

”Contestăm numeroase elemente din acest interviu, inclusiv ideea că producţia instalaţiilor britanice ar fi rezervată numai livrărilor în Regatul Unit. Nu este exact”, a declarat pentru AFP un oficial UE de rang înalt.

”În ceea ce priveşte ideea de a face tot ceea ce pot”, contractul prevede existenţa unor capacităţi de producţie suplimentare. Astfel încât, în cazul în care există o problemă la o instalaţie, în Belgia, să putem recurge la capacităţi ale altor instalaţii din Europa şi din Regatul Unit”, insistă acest oficial.

Pascal Soriot consideră că dificultăţile cu randamentul, din instalaţia europeană a AstraZeneca, se explică prin întârzierea faţă de Regatul Unit, iar partenerii grupului este necesar să afle despre procesul de producţie.

”El nu este la fel de eficient ca celelalte (…). Este un adevărat ghinion. Nu este nici un mister în asta”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri