Caută
Close this search box.

Avere Costel Alexe: Cai, struţi, ponei, păuni, pe un domeniu de 3,8 hectare, lângă Iaşi

Costel Alexe

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție cere ridicarea imunității lui Costel Alexe, cercetat pentru luare de mită și instigare la delapidare.

Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban, este actualul președinte al Consiliului Județean Iași. Este doctor în climatologie și meteorologie. A lucrat ca operator de sondaje și a fost consilier la Oficiul de Cadastru din Iași. Costel Alexe a avut două mandate de deputat, 2012-2016 și 2016-2020.

Este licențiat în Geografie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot la această universitate, a urmat un masterat în domeniul mediului. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputatiei, Costel Alexe, care este vrâncean, ca şi Ionuţ Ştefan şi Tudorel Toader, este doctor în climatologie și meteorologie.

Potrivit CV-ului afișat pe Camera Deputaților, înainte de a fi deputat, Alexe a lucrat ca operator de interviu la mai multe institute de sondare a opiniei publice. Între octombrie 2007 – iunie 2012, a fost consilier la Serviciul Juridic și Relații cu Publicul din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Iași.

În primul mandat de deputat, Costel Alexe a inițiat 77 de propuneri legislative, dintre care 18 au fost promulgate ca legi. A fost membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic (din aprilie 2014) și în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (până în aprilie 2014), secretar (decembrie 2013-martie 2014).

De asemenea, a făcut parte din Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași.

În cel de-al doilea mandat, Costel Alexe a fost vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, membru (din noiembrie 2018) în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei și membru supleant în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE.

Potrivit declarației de avere, Costel Alexe deține alături de soția să patru terenuri și trei apartamente. Familia lui Costel Alexe deține cai, struți, ponei, păuni, pe un domeniu de 3,8 hectare, lângă Iași.

La 25 de kilometri de Iași, în satul Sculeni, soția ministrului Mediului, Costel Alexe, deține prin intermediul firmei pe care o controlează un domeniu impresionant: 3,8 hectare de teren și 1.697 mp de suprafață construită la sol, cu conac, grajd, saivan și fânar, scrie publicația Reporter de Iași.

Familia ministrului are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale.

În 2015, firma Corporex, cu unic asociat Raluca Alexe, a cumpărat întregul complex de la Construcții Hidrotehnice (CH) SA, în schimbul a doar 42.000 de euro. Construcții Hidrotehnice a fost controlată de deputatul PNL Mihai Lupu, din Constanța, și apoi de către fiica sa.

Astfel a ajuns pontul la Costel Alexe, tot parlamentar PNL. Construcții Hidrotehnice a avut contracte de zeci de milioane de lei cu Direcția Regională Iași a Apelor Române.

Toți cei patru frați Alexe (Costel – ministrul Mediului, Florin, Mihai și Adina) au primit în concesiune în 2016 câte 500 de metri pătrați fiecare, pe malul Lacului Aroneanu, comună condusă de un primar penelist. Prețul concesiunii: 1 euro pe metru pătrat/an. La acel moment, Costel Alexe era deputat PNL de Iași.

Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe, a derulat mai multe contracte, în ultimii ani, cu Primăria Aroneanu. Jurnaliștii au contabilizat, în 2019 și 2020, contracte de peste 46.000 de lei.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a plagiat în lucrarea de doctorat, mai multe pagini din teza sa fiind copiate dintr-un studiu și o carte care nu apar menționate nici în notele de subsol, nici în bibliografie.

Unul dintre fragmentele plagiate este copiat cu tot cu o greșeală de tehnoredactare, se arată în cadrul anchetei. Costel Alexe și-a susținut doctoratul în domeniul Geografie în septembrie 2012, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Titlul tezei este „Clima și topoclima Municipiului Iași și a ariei metropolitane”, iar coordonator științific este profesorul universitar Liviu Apostol.

Pagini din teză sunt copiate din lucrarea „Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natură 2000 ROSCI0221 Saraturile din Valea Ilenei”, cu autori Costică Mihai și Constantin Cristian Stoleriu, profesori universitari în Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri