Caută
Close this search box.

Castelul Corvinilor şi-a depus candidatura pentru titlul de ”Marcă a patrimoniului european”

Castelul Corvinilor

Administraţia Muzeului „Castelul Corvinilor” şi Primăria Hunedoara au transmis Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) documentaţia necesară pentru ca monumentul istoric să fie înscris în preselecţia naţională pentru acordarea titlului de ‘Marcă a patrimoniului european”, o distincţie care se acordă doar o dată la doi ani la nivel european şi doar pentru un singur sit dintr-o ţară membră UE, a informat administraţia locală.

Potrivit Primăriei Hunedoara, la începutul lunii martie, INP va desemna cel mult două obiective din ţară ce vor reprezenta apoi România la selecţia finală pentru acest titlu, realizată de către un juriu de specialişti aflat sub responsabilitatea Comisiei Europene (CE).

„Castelul Corvinilor este unul dintre elementele identitare ale Hunedoarei şi chiar şi ale Transilvaniei. A fost şi rămâne în zona centrală a preocupărilor Primăriei Hunedoara deoarece, pe lângă valoarea sa istorică, simbolică şi culturală, mai ales în ultimii ani, Castelul a devenit şi un motor de dezvoltare economică a zonei. Din toate aceste motive, considerăm că orice demers menit să promoveze obiectivul medieval din oraşul nostru este nu doar necesar, ci obligatoriu”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

„Marca patrimoniului european” este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi, în special, a tinerilor valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural din Uniunea Europeană.

Acordarea acestui titlu are loc o dată la doi ani. Fiecare stat membru al Uniunii poate transmite CE, în fiecare sesiune, cel mult două propuneri de situri istorice, dintre care doar unul va fi selectat.

Castelul Corvinilor îndeplineşte toate condiţiile importante ale procedurii de selecţie, susţin autorităţile locale din municipiul Hunedoara, care afirmă că monumentul în sine şi deţinătorii săi din secolul al XV-lea, Ioan de Hunedoara, apoi Matei Corvin, au jucat, fiecare, un rol major în istoria Europei.

De asemenea, castelul atrage mii de turişti de pe continent, dar şi din alte părţi ale lumii. Astfel, în 2019, Castelul a fost vizitat de peste 400.000 de turişti, din ţară şi străinătate, iar anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus – ce a impus închiderea totală a monumentului timp de două luni – numărul acestora a ajuns la 200.000.

În România, titlul de „Marcă a patrimoniului european” a mai fost deţinut până acum doar de „Memorialul Sighet” – Sighetu Marmaţiei, din judeţul Maramureş, în anul 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri