Caută
Close this search box.

Conflictul pe fondul livrărilor vaccinului se acutizează: Uniunea Europeană cere AstraZeneca să publice contractul

astrazeneca

Update

Uniunea Europeană cere AstraZeneca să publice contractul pe care l-a semnat cu blocul comunitar pentru furnizarea de vaccinuri contra Covid-19, după ce directorul executiv al companiei a dezvăluit detalii confidențiale, a declarat miercuri un oficial european, citat de Reuters.

Compania spune că se va prezenta totuși la întâlnirea cu UE de miercuri, după ce două surse europene declaraseră Reuters că AstraZeneca nu va mai veni, iar ministrul austriac la sănătății confirmase că discuțiile sunt amânate. În primă fază AstraZeneca refuzase să comenteze informația, iar apoi a anunțat că vine la întâlnirea programată.

De asemenea, AstraZeneca a transmis un comunicat în care spune că ”fiecare lanț de aprovizionare a fost dezvoltat cu informații și investiții de la țări sau organizații internaționale, pe baza acordurilor de furnizare, inclusiv acordul cu Comisia Europeană. În condițiile în care fiecare lanț de aprovizionare a fost înființat pentru a răspunde la nevoile unui acord specific, vaccinurile produse în orice lanț de aprovizionare este dedicat țărilor sau regiunilor respective și folosește producția locală acolo unde este posibil”

Compania farmaceutică AstraZeneca s-a retras de la reuniunea ce urma să aibă loc miercuri cu Uniunea Europeană pentru a discuta despre livrările de vaccinuri, a comunicat un înalt oficial european, potrivit agenţiilor Reuters şi AFP.

El a menţionat că UE continuă să ceară companiei explicaţii suplimentare despre anunţul de săptămâna trecută conform căruia va reduce livrările de vaccinuri către Uniune în primul trimestru al anului, din cauza unei ‘scăderi de randament’.

AstraZeneca fusese deja convocată de două ori luni pentru a da explicaţii în faţa reprezentanţilor statelor membre şi ai Comisiei Europene.

Justificările sale au fost considerate ‘nesatisfăcătoare’, astfel încât o nouă reuniune a fost prevăzută pentru miercuri, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri