Caută
Close this search box.

Cutremur în UE! Războiul total al vaccinurilor aruncă Europa într-o criză masivă

ue

O nouă criză lovește UE în contextul scandalului vaccinurilor, pe fondul virusului mutant care bântuie Europa.

Europa are la dispoziție trei zile pentru a decide cât de dură va fi într-o luptă globală pentru restricționarea exporturilor de vaccinuri, arată o analiză Politico.

După ce au aflat că livrările de vaccinuri de la gigantul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca au fost un fiasco total, oficialii europeni iau în calcul perspectiva restricțiilor la export pentru vaccinurile produse în UE. Bruxelles-ul promite că va anunța un mecanism „până la sfârșitul săptămânii”.

Întrebarea care se pune este cât de departe va merge acest mecanism. O dilemă care a creat două tabere: birocrații cu idei liberale de la la Bruxelles împotriva politicienilor naționali. Aceștia din urmă se confruntă cu un val de indignare din ce în ce mai mare în rândul populației din statele lor după ce vaccinurile nu mai ajung în UE așa de repede, comparativ cu SUA, Marea Britanie și Israel.

În timp ce lideri politici precum ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, vor ca țările UE să poată restricționa direct exporturile, pentru cei care conduc politica comercială globală a UE la Bruxelles nici nu se pune problema, explică Politico.

Ideea restricțiilor la export împinge departamentul comercial al Comisiei Europene într-o poziție chinuitoare. Pentru că, în mod normal, CE e una dintre forțele globale care predică împotriva restricțiilor comerciale și a protecționismului. În plus, restricțiile ar putea afecta relațiile cu aliații și vecinii UE care se bazează pe vaccinurile produse în Europa.

Vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat că măsura ce urmează să fie luată nu este „în primul rând” destinată blocării loturilor de vaccinuri în porturi. Ci, spune el, este menită să creeze o mai mare responsabilitate în rândul companiilor farmaceutice.

În ciuda asigurărilor date de oficialul UE, premierul Boris Johnson a cerut Bruxelles-ului să nu ridice bariere reale.

Dar, în același timp, CE se confruntă cu o reacție publică din ce în ce mai brutală legată de faptul că Europa rămâne cu mult în urma multor națiuni în campania publică de vaccinare. O serie de voci din CE au declarat că acum se repetă dinamica puterii care anul trecut a forțat UE să restricționeze exporturile de măști și alte echipamente.

Experții și parlamentarii europeni au avertizat că orice restricții la export ar putea conduce la un război comercial în toată regula pentru aprovizionarea cu vaccin. Un pericol major ar fi că lanțurile de aprovizionare pentru fabricarea vaccinurilor sunt legate între ele, în mai multe țări. Iar efectul restricțiilor ar putea avea un impact major asupra producției.

Mesajul conform căruia piețele deschise ale UE ar arunca în joc restricția la export riscă, de asemenea, un efect domino global. ”Ar fi vorba de dublul standard”, spune un oficial din cadrul UE. „În OMC, UE pledează pentru libera circulație a medicamentelor anti-covid.

Ar fi ciudat dacă am impune acum măsuri contrare acestui principiu, restricționând exporturile”, afirmă Bernd Lang. „Vă puteți imagina că unele țări care produc ingredientele pentru aceste vaccinuri vor menține exporturile. Avem nevoie minți lucide pentru a veni cu un tip de răspuns care să aducă suficiente vaccinuri pentru toată lumea”, consideră Lang.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri