Caută
Close this search box.

Democraţii sunt pregătiţi să recurgă la impeachment, pentru a-l înlătura pe Trump

donald trump

Democraţii americani avertizează că sunt pregătiţi să lanseze, în următoarele zile, un nou impeachment – o procedură de destituire istorică – a lui Donald Trump, în cazul în care vicepreşedintele Mike Pence nu-l demite din funcţie, relatează AFP.

La patru zile de la evenimentele de la Capitoliu – soldate cu cinci morţi şi care care au zguduit America -, preşedinta Camerei Reorezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat duminică o serie de acţiuni cu scopul de a-l determina să plece de la putere pe preşedintele republican în exerciţiu – pe care l-a catalogat drept o ”ameninare iminentă” la adresa democraţiei şi Constituţiei americane, informează News.ro.

Democraţii fac mai întâi apel la Mike Pence.

Camera Reprezentanţilor ar urma să se întrunească luni, iar dacă este necesar marţi, pentru a se pronunţa asupra unei rezoluţii prin care cere demiterea lui Donald Trump din funcţia de preşedinte – în cadrul unei proceduri de urgenţă, iar apoi, dacă este nevoie, printr-un vot oficial.

Puternica şefă a democraţilor, în vârstă de 80 de ani, afirmă că procedura de destituire urmează să fie lansată ulterior. Articolul inculpării a fost deja redactat.

Democraţii îi cer lui Mike Pence să activeze de urgenţă al 25-lea amendament al Constituţiei, care constă în constatatea de către vicepreşedinte şi principalii membri ai Guvernuluia a faptului că preşedintele este inapt să-şi exercite funcţia.

Un om loial lui Donald Trump, dar cu care nu mai are contacte de la evenimentele de miercuri de la Capitoliu, Mike Pence nu a dat vreun semn până acum că ar vrea să declanşeze acest dispozitiv.

Nancy Pelosi i-a dat duminică vicepreşedintelui un ultimatum de 24 de ore pentru a răspunde somaţiei Camerei, prin care Mike Pence este îndemnat să preia puterea executivă, în ultimele zece zile ale mandatului lui Donald Trump.

Preşedintele ales Joe Biden urmează să depună jurământul la 20 ianuarie, pe treptele Capitoliului.

Democraţii consideră că miliardarul newyorkez este de-acum un preşedinte ”dezechilibrat” şi periculos şi care este necesar, astfel, să fie îndepărtat.

Ei consideră, de asemenea, că Trump şi-a încurajat susţinătorii, miercuri, să mărşăluiască la Capitoliu, unde Mike Pence, obligat de Constituţie, anunţa rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie – o victorie a lui Joe Biden pe care Donald Trump nu vrea să o recunoască vreodată.

Unii aleşi republicani l-au îndemnat duminică pe Donald Trump să demisioneze, pentru a scuti ţara de complexitatea procedurilor în vederea destituirii şi de aplicarea celui de-al 25-lea Amendament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri