Caută
Close this search box.

Dosarul instrumentat de DNA, privind abuzul în serviciu al Crinuţei Dumitrean, a fost clasat, din cauza unei decizii CCR

ccr

DNA a clasat dosarul de abuz în serviciu care îi privea pe Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pe omul de afaceri Mihai Rotaru și pe fostul deputat PDL Ioan Oltean, potrivit unui răspuns al DNA pentru G4Media.ro.

„La data de 16 decembrie 2020, față de toate persoanele menționate în acest comunicat, https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7616, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor asimilate corupției reținute inițial în sarcina inculpaților, în sensul dovedirii existenței unei înțelegeri între inculpații autori ai infracțiunii de abuz în serviciu și complicele beneficiar.

S-a avut în vedere și Decizia nr.405 din 15 iunie 2016 a CCR potrivit căreia, orice încălcări ale atribuțiilor de serviciu care nu își au izvorul într-o dispoziție din legislația primară, se situează în afara ilicitului penal, cu referire al faptul că dispoziții legale presupus a fi fost încălcate de membrii Comisiei Centrale de Despăgubiri nu detaliază situațiile în care respectiva Comisie trebuia să dispună trimiterea dosarului spre reevaluare. Prin urmare, unei persoane nu i se poate imputa încălcarea standardului obiectiv prin constatarea neîndeplinirii unor prescripții implicite, nedeterminabile la nivel normativ.

De asemenea, prin aceeași soluție s-a mai dispus ridicarea tuturor măsurilor asigurătorii dispuse anterior în cauză.

În legătură cu presupuse fapte de supraevaluare a imobilelor care au făcut obiectul despăgubirilor aprobate de Comisia Centrală în favoarea altor apropiați ai lui Rotaru Mihai, probatoriul administrat în cauză nu a relevat date si indicii temeinice privind săvârșirea vreunei infracțiuni de corupție. Prin urmare s-a dispus soluția clasării față de faptă, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. a (fapta nu există)”, arată DNA în răspunsul pentru G4media.ro.

În acest caz, în iulie 2016, DNA i-a trimis pe cei 3 în judecată pentru o presupusă despăgubire ilegală de peste 20 de milioane de euro. Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost chiar arestată între 28 noiembrie 2015 şi 10 decembrie 2015, deşi era însărcinată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri