Caută
Close this search box.

Dosarul Valiza Tel Drum, clasat. O decizie CCR-Dorneanu este de vină

doarul valiza tel drum

Procurorii DNA au clasat ancheta, în dosarul în care anchetau dezvăluirile făcute de Rise Project, pornite de la valiza cu documente pe care ar fi primit-o de la un localnic din Teleorman.

Este vorba despre o serie de investigații jurnalistice, denumite #TeleormanLeaks, care au avut ca punct de plecare o serie de documente găsite în anul 2018, pe unul dintre hard-disk-urile care ar fi aparținut Nicoletei Pene – directorul comercial al Tel Drum.

Liviu Dragnea, președintele PSD, spunea, cu insolenţă, pe 5 noiembrie 2018: „Eu nu am legătură cu acea valiză, poze cu mine cred că sunt mii în această țară, unii poate le țin pe tabletă, alții sub pernă”. În toamna anului anului 2018, DNA a deschis o anchetă în acest caz, doar cu privire la fapta în rem.

„Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual, în care se pot strânge primele probe, cu privire la o anumită faptă”, a precizat DNA, într-un răspuns pentru Ziare.com.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. c („nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”) și f („a intervenit amnistia sau prescripția, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Potrivit DNA, considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale in rem și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia, la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018.

Decizia CCR „prevede că întreruperea cursului prescripției răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat”.

„Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”, conchide DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri