Caută
Close this search box.

Dosarul vizitei lui Liviu Dragnea la Trump. Un fost premier este implicat

Liviu Dragnea
Antena 3 a prezentat pasaje din dosarul penal al DNA, privind vizita lui Liviu Dragnea în Statele Unite și întâlnirea cu Donald Trump.
DNA arată că premierul Sorin Grindeanu a avut un rol major în aranjamentele ilegale făcute de Dragnea, pentru ca anumite firme din SUA să obțină contracte în România, în schimbul bunăvoinței Washingtonului.
Dragnea a fost ajutat să între în contact cu americanii de omul de afaceri Cristian Burci și de fiul acestuia, Carlo Burci. Cei doi Burci urmau să primească comisioane dacă afacerile se perfectau.
Din dosarul DNA rezultă că Guvernul Grindeanu a semnat și un contract cu un consultant politic american, Barry Jackson, a cărui menire a fost să ajute regimul PSD să compromită protestele pro-justiție din Piața Victoriei:
„În data de 22 februarie 2017, ora 10.03, Carlo Burci le-a trimis lui Elliot Broidy, Cristian Burci și Steve Loglisci un email cu titlul … , în care se precizează că angajarea lui Barry Jackson este finalizată, urmând ca acesta să trimită contractul, iar 90% se va finaliza și angajarea societății americane de lobby Brownstein Hyatt Schreck pentru Guvernul României, urmând ca aceasta să primească în jur de 200-250.000 USD pe lună. (…) În data de 22 februarie 2017, Barry Jackson l-a întrebat pe Cristian Burci către cine trebuie să se adreseze și cine va face plata (…)”.
Iată ce a relatat Antena 3 despre conținutul dosarului DNA, privind modul în care s-a aranjat întâlnirea dintre Dragnea și Trump:
Din documente aflate la dosar reiese că înainte de a avea loc evenimentul de la Washington, prilejuit de învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA, în ianuarie 2017, afaceristul Cristian Burci i-a prezentat lui Elliot Broidy oportunități de dezvoltare a unor afaceri în România, în cazul în care acesta i-ar asigura lui Liviu Dragnea acces la evenimentele respective.
Broidy fusese informat de Burci că România se angajase să aloce 2% din PIB pentru industria de armament și urma ca Executivul să se ocupe de astfel de achiziții.
DNA susține că atât Burci, cât și lobbystul Steve Loglisci au acționat în România ca reprezentanți ai firmei puternice Circinus, aparținând lui Elliott Broidy, urmărind câștigarea unui procent din viitoare afaceri, ce urmau a se derula, în urma unor achiziții militare.
O altă afacere aflată pe agenda acestora era aceea a înființării unui Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (OSINT), posibili beneficiari urmând a fi MApN și MAI.
Conform scenariului acuzării, în contextul unor astfel de aranjamente pentru vizita neoficială a lui Liviu Dragnea, în America, la învestirea lui Donald Trump, ar fi avut loc întâlniri, discuții și conferințe telefonice între Carlo Burci- fiul lui Cristian Burci – și Loglisci, cu diverse persoane din MApN sau din anturajul politic al lui Liviu Dragnea.
„În data de 14 ianuarie 2017, după imprimarea celor trei email-uri primite în seara precedentă de la Steve Loglisci, Carlo Burci și Cristian Burci s-au întâlnit cu Liviu Dragnea, căruia i-au remis invitația primită de la Elliot Broidy.
În cadrul acestei întâlniri, Liviu Dragnea a acceptat să se deplaseze la ceremonia de Inaugurare a președintelui SUA, dar a refuzat categoric să fie însoțit de Gabriel Leş, ministrul Apărării, și Marian Sima, șeful Informațiilor Militare din MApN”.
DNA are de asemenea documente, din care reiese că, deși cheltuielile aferente deplasării fuseseră aprobate în cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, printr-un Memorandum din 16 ianuarie 2017, o zi mai târziu Secretariatul Camerei Deputaților a primit o adresa semnată de trezorierul PSD, Mircea Drăghici, în care se comunica faptul că aceste cheltuieli vor fi suportate de PSD.
În 18 ianuarie 2017, Liviu Dragnea și premierul de atunci, Sorin Grindeanu, au participat la o cină dată de Broidy, la Hotelul Internațional Trump din Washington, ocazie cu care Dragnea a schimbat câteva vorbe cu Donald Trump, la masa acestuia, și a făcut celebrele fotografii.
Procurorul Uncheşelu a dezvoltat, în acuzațiile aduse fostului lider PSD, un probatoriu format dintr-un maldăr de corespondențe și întâlniri ulterioare dintre Cristian Burci sau fiul acestuia, Carlo Burci, cu diverse persoane cu funcții importante în acea perioadă, în Executivul de la București, și alte instituții ale statului, pe mai multe paliere ce vizau posibile colaborări, inclusiv scrisori de intenție legate de anumite proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri