Caută
Close this search box.

Efectul benefic al Covid-19! Cum i-a ajutat pe unii oameni

Cercetătorii au descoperit că pandemia COVID-19 are și un efect secundar benefic pentru unii oameni. Iată despre ce este vorba:

De ce este nevoie pentru ca unii oameni să-și dorească să iasă din cază și să fie în mijlocul naturii? Pentru unii orășeni înrăiți, a fost nevoie de pandemia COVID-19, răspund cercetătorii.

Noul studiu a constatat că 26% dintre persoanele care au ieșit în parcuri în primele luni ale pandemiei COVID-19 în anul precedent o făcuseră rar – sau niciodată!
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Vermont (UVM), este unul dintre primele care au explorat modul în care COVID-19 a schimbat relația americanilor cu natura. Cercetarea a fost publicată în jurnalul PLOS ONE (link direct studiu).

„La fel ca mulți oameni, am observat o creștere mare a numărului de vizitatori în pădurile și parcurile urbane în primele zile ale pandemiei”, a declarat autorul principal al studiului, Brendan Fisher, de la Universitatea din Vermont (UVM). „Am vrut să înțelegem cum oamenii folosesc natura locală pentru a face față provocărilor fizice și mentale ale pandemiei COVID-19”, a continuat acesta.

Loc de socializare, liniște și exerciții

Pentru studiu, cercetătorii au studiat vizitatorii a 25 de parcuri și zone naturale din jurul Burlington, Vermont, o zonă cu aproximativ 214.000 de rezidenți, sau aproximativ o treime din populația statului. Echipa a studiat un eșantion de peste 400 de persoane, pe măsură ce au fost introduse restricțiile – inclusiv distanțarea socială, închiderea afacerilor și a școlilor, și restricțiile de călătorie.

Pe măsură ce au fost introduse restricții COVID-19, aproape 70% dintre utilizatorii parcurilor și-au sporit vizitele în natură. Un număr copleșitor de respondenți – 81% – au raportat o importanță crescută pentru aceste zone și accesul la acestea. Aproape 70% dintre vizitatorii care înainte veneau rar sau deloc, au spus că accesul la aceste locuri în timpul COVID-19 este foarte important.

În timp ce 27% dintre subiecți au raportat că și-au redus dimensiunea grupului cu care se întâlneau în parc, 11% dintre vizitatori și-au mărit dimensiunea grupului în timpul pandemiei COVID-19. Acest lucru se adaugă celor 17% dintre respondenți care au raportat că aceste arii naturale le-au oferit de fapt spații sigure pentru a socializa.

Cele mai frecvente motive ale celor care au mers în parcuri au fost: ieșirea în aer liber, exercițiile fizice, conectarea cu natură, găsirea liniștii, păsările, plimbarea câinilor și timpul petrecut cu copiii. Cercetătorii au descoperit că 66% dintre oameni au folosit aceste zone naturale pentru a-și găsi liniștea și 32% au raportat că acestea sunt spații de contemplare, activități care s-au dovedit a reduce stresul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri