Caută
Close this search box.

Electrica sprijină investigaţia demarată de autorităţi în ceea ce priveşte furturile de energie electrică

energie

Electrica sprijină investigaţia demarată de autorităţi în judeţul Prahova în ceea ce priveşte furturile de energie electrică şi îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor care îi sunt aplicabile în toate activităţile pe care le desfăşoară, potrivit unui comunicat al companiei.

Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici şi asigură toate părţile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă„, a declarat Corina Popescu, director general Electrica, citată de Agerpres.

Reprezentanţii societăţii consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare.

Fiind vorba despre o anchetă în derulare, compania se abţine de la alte comentarii, până la finalizarea investigaţiilor„, se menţionează în comunicat.

Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), mai multe percheziţii au loc, luni, în judeţul Prahova, într-un dosar de corupţie privind furtul de energie electrică.

La descinderi participă poliţişti de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, al Serviciului Judeţean Anticorupţie Buzău şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Conform unui comunicat al DGA, sunt puse în executare zece mandate de percheziţie domiciliară, dintre care cinci la sediul sau punctul de lucru al unor societăţi comerciale şi alte cinci la domiciliile suspecţilor, precum şi cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi funcţionari publici şi a trei persoane fără calitate specială.

În cauză se efectuează cercetări faţă de cei cinci suspecţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice„, se precizează în comunicat.

Potrivit DGA, unul dintre suspecţi, care deţine mai multe spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau să fie desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau executate şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa de identificarea unor potenţiali clienţi care aveau nevoie de energie electrică de mare putere, fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre funcţionarii publici, el se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi realizarea branşamentelor.

Din cercetări a mai rezultat că al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie.

Cercetările vor fi continuate la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate„, se mai menţionează în comunicat.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri