Caută
Close this search box.

Eurodeputatul Dan Motreanu: România ar putea produce vaccinuri anti COVID-19

dan motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) îngrijorat de numărul limitat de vaccinuri produs de companiile farmaceutice BioNTech-Pfizer și Moderna, va solicita Comisiei Europene analizarea posibilității activării unei derogări temporare de la obligațiile de brevet pentru industria farma, reprezentând oportunitate și pentru România.

Astfel, apelarea la această procedură ar da posibilitatea statelor membre UE, care dispun de capacități de producție în industria farma, inclusiv României, să producă vaccinuri anti COVID-19, ceea ce ar contribui decisiv la suplimentarea cantităților de vaccin anti COVID-19 pentru toți cetățenii, afirmă Dan Motreanu.

„Având în vedere aspectele mai sus menționate, voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, să ia în considerare posibilitatea ca statele membre să primească o derogare temporară de la obligațiile de brevet, în temeiul acordului TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights Agreement ) pentru vaccinurile anti COVID-19”, a scris euroaparlamentarul liberal pe pagina de Facebook.

Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, Dan Motreanu, subliniază că statele membre se confruntă cu probleme în ceea ce privește asigurarea cantităților necesare de vaccin anti COVID-19.

„Pe măsură ce se va ajunge la vaccinarea populației generale, problemele legate de asigurarea cantităților necesare de vaccin vor fi din ce în ce mai mari, chiar dacă UE are asigurat prin contractele actuale o cantitate suficientă de vaccinuri. Acest lucru este o consecință a capacitatilor limitate de producție ale principalilor furnizori, în speță companiile Pfizer și Moderna, care au primit deja autorizație pentru comercializarea vaccinului în UE”, a mai adăugat Motreanu, potrivit Caleaeuropeana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri