Caută
Close this search box.

Imagini neașteptate în România. Vaccinul este transportat în cutii de pizza

vaccinare

După ce Ialomița a dat startul marți, 5 ianuarie 2021, campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în spitalele din județ, în cadrul Spitalului Slobozia, vaccinul anti-COVID-19 a fost distribuit în cutii de pizza.

De la Centrul Principal de Depozitare din cadrul Institutului Cantacuzino, dozele necesare imunizării primilor medici din județ au fost distribuite către spitalele din Slobozia, Fetești și Țăndărei. După ce inițial a fost anunțată pentru orele 10,00, vaccinarea medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Slobozia a întârziat cu aproximativ 2 ore, din cauza distribuției greoaie a serului de la Centrul Principal de Depozitare din cadrul Institutului Cantacuzino. Primii medici ai unității medicale care s-au vaccinat au fost dr Jamil Aldabsheh, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, dr Anca Telehuz, șeful Unității de Primiri Urgențe, și dr Mirela Nițu, medic în cadrul UPU Slobozia.

Pe lângă faptul că a venit târziu, vaccinul anti-COVID-19 distribuit la Slobozia a fost ambalat în cutii de pizza. Dincolo de acest aspect, medicii care s-au imunizat consideră că vaccinul este singura cale prin care pandemia poate fi stopată. „Știu că există foarte mulți oameni care nu cred în vaccin sau în virus… Însă, dacă s-ar putea, eu i-aș invita pe toți în izolatoarele noastre de la UPU să vadă pacienții. Bolnavii de COVID-19, mor cu ochii deschiși, așteptând să fie salvați… Este foarte greu de dus lupta cu acest virus. Acest vaccin reprezintă salvarea noastră!”, a declarat dr Mirela Nițu, imediat după imunizare.

La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 50% dintre cadrele medicale și-au dat acceptul pentru a se vaccina împotriva COVID-19. În multe cazuri refuzul a fost generat de faptul că respectivii angajați au trecut prin boală. „De la debutul pandemiei și până în prezent am avut 146 de colegi, cadre medicale, care s-au îmbolnăvit… În prezent, mai sunt în concediu medical din cauza COVID-19 aproximativ 20 de cadre medicale!” a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În prima zi a campaniei de vaccinare, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-au vaccinat 45 de cadre medicale. La nivel județean au fost distribuite 61 de flacoane de vaccin, pentru 305 imunizări. Dintru-un singur flacon se pot efectua 5 vaccinări.

Reacția colonelului Gheorghiță

Întrebat ce crede despre situația semnalată de presa locală, col dr Valeriu Gheorghiță, care nu știa despre caz, a explicat că nu contează neapărat cutia în care sunt transportate dozele, ci dacă se păstrează tot timpul temperatura joasă la care trebuie păstrat vaccinul.

„Nu știu despre această situație. Cutiile care sunt livrate de producător sunt asemănătoare unei cutii de  pizza, într-adevăr, dar conțin cele 195 de flacoane. Este doar o întâmplare să semene într-adevăr cu o cutie de pizza. Așa sunt ele livrate. Un pachet conține 5 astfel de cutii, ceea ce înseamnă circa 5.000 de doze (…) Cred că acest lucru nu are legătură cu siguranța în care sunt transportate, este doar o modalitate în care sunt separate acele doze din pachetul inițial, din modalitatea de ambalare inițială. Important este să se respecte lanțul de frig, pentru că ele nu sunt transportate efectiv în cutii de carton, ci sunt în cutii frigorifice, cu data logger, care monitorizează în permanență temperatura. Iar acest lucru se poate proba în orice moment, pentru că este o datorie a noastră de a asigura condițiile lanțului de frig. (…) Acele cutii (în care sunt dozele de vaccin, n.r.) sunt puse într-o cutie frigorifică, calificată, care prezintă un data logger care monitorizează în permanență temperatura. Acele informații legate de respectarea condițiilor de temperatură sunt descărcate în calculator, și se  poate practic vedea tot parcursul pe care acel vaccin îl parcurge, de la momentul în care pleacă din frigider, până la momentul în care ajunge în centrul regional. Evident că la preluarea dozelor de vaccin în centrul regional există un proces verbal de predare – preluare și există un aviz de însoțire al acestor doze, unde este obligatoriu să se specifice și să se verifice respectarea condițiilor de temperatură”, a arătat dr Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri