INTERVIU Laurenţiu Urluescu (AFEER): Preţul curentului electric va fluctua în funcţie de piaţă

laurenţiu urluescu

Cum să vă alegeţi furnizorul de energie astfel încât să nu luaţi ţeapă – aceasta a fost esenţa discuţiei purtate de MagnaNews.ro cu Laurenţiu Urluescu, membru în Comitetul Director al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

De când am intrat în linie dreaptă cu liberalizarea pieţei de energie, ANRE, aparent, dă semnale contradictorii, care pot produce confuzie. Întâi, agenţii furnizorilor de energie au venit în imobile, la abonaţii de pe piaţa reglementată, în decembrie, şi le-au spus că, până la finalul lunii, trebuie să treacă pe piaţa liberă, altfel vor plăti mai mult, pe un tarif reglementat, pe când aşa pot plăti mai mult sau mai puţin, după cum e piaţa.

La finalul lunii decembrie, a apărut o ştire, că consumatorii casnici de pe piaţa reglementată pot trece pe piaţa liberă până la sfârţitul lunii ianuarie. O zi mai târziu, ANRE anunţase, într-un comunicat, că termenul de trecere pe piaţa liberă este tot anul 2021, iar acum puţin timp ANRE a mai amânat o dată dead-line-ul, până pe 31 martie.

MagnaNews.ro: ANRE dă în ultima vreme semnale contradictorii. Care este realitatea?
Laurenţiu Urluescu: Cei care au venit la uşa consumatorilor cel mai probabil sunt nişte agenţi de vânzări ai unor furnizori. Am mai auzit foarte multe cazuri în care aceştia au mai adăugat nişte lucruri, ca să facă clientul să semneze, ceea ce nu este fair, noi, AFEER, ca asociaţia, am fost întotdeauna împotriva acestui sistem de vânzare, cu agenţi care induc în eroare clienţii.

Din câte ştiu eu, nu este vreo limită până când se pot muta pe piaţa liberă consumatorii finali, oricând se poate face mutarea, indiferent dacă eşti în piaţa reglementată sau la alt furnizor. Singura limitare este că trebuie să anunţi furnizorul cu 20 de zile înainte. Din nici una dintre reglementările ANRE nu reiese o limitare…

MagnaNews.ro: … deci tot timpul, şi în anii viitori…
Laurenţiu Urluescu: … şi peste un an, doi, trei. Ce trebuie înţeles este că piaţa reglementată se termină, nu va mai exista. Pe ea, vor fi FUI (furnizori de ultimă instanţă), care, în caz că nu ai un furnizor, ajungi automat la unul dintre ei. Cum piaţa reglementată dispare, automat toţi consumatorii din ea ajung la aceşti FUI (n.n.: care sunt CEZ, Electrica, E.ON, Enel, Engie şi Tinmar).

Nici un consumator nu va mai beneficia de un preţ al energiei făcut de ANRE, cu energie ieftină de la unii producători, cum era pe piaţa reglementată.

MagnaNews.ro: Ce înseamnă această „piaţa reglementată”?
Laurenţiu Urluescu: ANRE stabileşte, la nivel de piaţă en-gros, pe tot lanţul de producţie, de la producător la consumator, cantitatea şi preţul. Piaţa liberă este o piaţa unde există competiţie şi fiecare consumator poate să-şi aleagă furnizorul.

O piaţă reglementată era pe timpul lui Ceauşescu, când existau nişte preţuri impuse la ţărani, în piaţă. Toţi ţăranii trebuiau să vândă roşiile la un anumit preţ. Mercurial.

MagnaNews.ro: Iar pe piaţa liberă preţul se formează în funcţie de mixul energetic, adică în funcţie de procentajul de energie electrică ieftină produsă pe piaţă.
Laurenţiu Urluescu: Preţul se formează în funcţie de cerere şi de ofertă.

MagnaNews.ro: Dar există perioade din an în care preţul e mai sus, pentru că în mixul energetic este mai multă energie produsă pe bază de hidrocarburi sau cărbune, iar în alte perioade e mai jos, pentru că intră în funcţiune componenta hidro.
Laurenţiu Urluescu: Corect, aşa este. Din acest motiv, consumatorii preferă contracte pe termen lung, la un preţ fix, în aşa fel încât să nu fie expuşi nici la perioade cu preţ foarte mic, nici la altele cu preţ foarte mare.

MagnaNews.ro: Discuţiile acestea, despre faptul că furnizorii promit un preţ mai mic, iar apoi preţul va fi mai mare…
Laurenţiu Urluescu: Poate există agenţi de vânzări care promit astfel de lucruri, dar în general, dacă e un tarif fix semnat în contract, acela trebuie să rămână pe toată perioada contractul. Preţul trebuie să fie ferm şi fix menţionat în contract.

MagnaNews.ro: În general, acest preţ cum va fi, faţă de actualul preţ reglementat? Mai mic, mai mare?
Laurenţiu Urluescu: E o piaţă liberă, nu ştiu, depinde de furnizor. Eu pot vorbi despre cazul meu. Am făcut contract pe piaţa liberă, pe mai multe luni, şi am un preţ mai bun decât preţul reglementat (n.n.: ultimul pachet de tarife reglementate, pentru luni iulie-decembrie 2020, a fost stabilit de ANRE pe 29 iulie 2020). Fiind un contract cu preţ fix, şi anul viitor, când preţul va creşte, voi rămâne pe acelaşi preţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *