Caută
Close this search box.

Iohannis a promulgat legea privind acordul de împrumut între România şi BIRD, în valoare de 500 milioane de euro

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), semnat la New York, la 23 septembrie 2019, amendat şi actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Bucureşti, la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020, precizează Administraţia Prezidenţială. Valoarea împrumutului este de 500 milioane euro.

„Se ratifică Acordul de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 500 milioane euro, semnat la New York, la 23 septembrie 2019, amendat şi actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Bucureşti, la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020, denumit în continuare Acord de împrumut”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Actul normativ vizează creşterea acoperirii asistenţei medicale primare pentru comunită ţile vul nerabile, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor de sănătate şi implementarea unor serii de reforme în vederea consolidării sistemului de sănătate şi întăririi capacităţii autorităţilor de a răspunde la situaţiile de urgenţă cauzate de pandemia COVID-19.

Guvernul se autorizează ca, prin Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea Ministerului Sănătăţii, să convină cu BIRD amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Totodată, mendamentele convenite sunt aprobate prin hotărârea Executivului.

Pe 6 octombrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat proiectului de lege, în calitate de prim for sesizat, iar Senatul a adoptat decizional iniţiativa legislativă a Guvernului pe 28 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri