Caută
Close this search box.

Iohannis dă undă verde DNA pentru urmărirea penală a lui Costel Alexe

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a încuviințat marți cererea DNA privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a transmis ministrului justiției cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul dosarului DNA, respectiv luare de mită și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Potrivit Constituției, Preşedintele României are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, dacă aceștia nu sunt parlamentari.

DNA i-a cerut luni președintelui Klaus Iohannis încuviințarea urmăririi penale pentru Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași. El este acuzat că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. DNA nu menționează explicit numele lui Alexe în comunicatul de presă, însă surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro că este vorba despre acesta.

Procurorii îl acuză pe Alexe de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în aprilie și iulie 2020. Conform procurorilor, în martie-aprilie 2020 ministrul de atunci al Mediului a cerut managerului unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă. În schimb, ministerul ar fi urmat să aloce gratuit către fabrica respectivă certificatele de emisii de gaze cu efect de seră și să monitorizeze măsurile luate de combinat pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Potrivit DNA. Costel Alexe ar fi primit, în lunile aprilie și iulie 2020, 22 de tone de produse din tablă, în valoare de aproximativ 103.000 de lei. El ar fi primit mita la punctul de lucru al unei firme administrate de o rudă de-a sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri