Caută
Close this search box.

„Islanda, pământ grecesc”. Grecii au ajuns în Islanda cu 1.000 de ani înaintea vikingilor

islanda

Descoperirea Islandei de către greci, cu o mie de ani înaintea vikingilor, primește o nouă confirmare din partea unui reputat istoric britanic, Dr. Andrew Charles Breeze, anunță presa de la Atena.

Teorii despre faptul că legendarul tărâm Thule, descoperit de exploratorul și geograful Pytheas, în anul 300, ar fi Islanda, au mai fost vehiculate insistent, însă Andrew Charles Breeze vine cu noi dovezi.

Profesor de filologie la Universitatea din Pamplona, cunoscut pentru expertiza sa în limbile medievale, Breeze este convins că „insula cu gheață plutind aproape de ea”, la care a ajuns Pytheas, este Islanda.

Chestiunea este cheie ironică de website-ul AK24, care titrează: „Islanda, pământ grecesc”. „Grecii nu numai că au ajuns în India, conduși de Alexandru, dar au și descoperit Islanda, prin intermediul lui Pytheas”, a declarat Breeze, pentru Greek Reporter.

„Au fost sute de ani de certuri în legătură cu amplasarea lui Thule. Cei mai mulți spunea Islanda, unii vorbeau despre Faroe, alții despre Norvegia”, a spus Breeze.

Cheia de a rezolva misterul este o abordare lingvistică, el spunând că numele insulei a fost distorsionat repetat de-a lungul secolelor, prin transcriere greșită, până a devenit neinteligibil.

„Problema este că Thule nu înseamnă nimic. Dacă ne gândim la cuvântul Thymele, adăugând două litere între cele două silabe ale cuvântului, atunci are sens. Thymele înseamnă ‘placă de altar, altar’ și este un cuvânt comun în greaca veche”, a argumentat profesorul.

Profesorul afirmă că „termenul Thymele a fost inspirat de aspectul sudic al insulei, cu stânci de rocă vulcanică înalte și nivelate, care aduceau cu templele sau altarele grecești”, a mai spus Breeze.

Scribii care au copiat cele scrise de Pytheas în original au făcut greșeli și anumite litere s-au pierdut. Astfel s-a ajuns la acest Thule fără sens. (…) Grecii ar putea să fie mândri că ei, iar nu vikingii, au fost primii care au pus piciorul pe tărâmul Islandei”, a mai argumentat acesta.

Pytheas din Marsilia (Massala, pe atunci) este cunoscut pentru călătoria sa spre nord, în Atlantic, făcută în secolul IV i. Hr. de-a lungul țărmurilor europene, până spre un loc necunoscut din regiunea subarctică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri